Dordrecht, Netherlands

‘Dordtse Rooje’ bijna nieuw monument voor de stad

De Bibliotheek Aan Zet is sinds februari op zoek naar “de Dordtse Rooje”. Via de website en tijdens de eerste bijeenkomst konden Dordtenaren hun wijsheid indienen. Afgelopen maandag 15 april, kwam de jury en publiek bijeen in DOOR om te stemmen op zijn of haar favoriete inzendingen.
Gert van der Steen | 19 april 2019 14:20 | Aangepast op 19 april 2019 14:20
Uit de door de vakjury geselecteerde spreuken koos het publiek de 12 beste. Uit de door de Dordtenaren via de website gekozen spreuken, deed de jury hetzelfde. Het uiteindelijke doel: 4 tot 12 tegels die als monument worden vereeuwigd op Het Achterom. De project leiders Tjarco van Raalte en Viona Versluis, benadrukken dat het geen zoektocht is naar één winnaar: “Net zoals de Statenbijbel niet is geschreven door één persoon”. Dit monument is een samenwerking om Dordrecht mooier te maken.


De zoektocht naar de wijsheid van Dordrecht, is onderdeel van de viering van de Synode. Zoals de Synode destijds een samenwerking was, die van invloed is geweest op onze taal en daarmee de identiteit van de Hollanders, creëert de bibliotheek een moderne versie van die samenwerking. De tegeltjes die te koop zijn via de website, is ook een knipoog naar Jacob Cats die destijds met veel geschriften kwam en bekend is van het wijzende vingertje.


De vakjury bestaat uit 9 Dordtenaren, waaronder Gerben Baaij, directeur Dordrecht marketing, Rinette Reynvaan, Wethouder ruimtelijke ordening, binnenstad, cultuur en toerisme en Sibrand de Grauw, Schrijver van het boekje ABC Dordt. Er ontstond een interessante discussie, onder andere door de criteria die werden gehanteerd door de jury. De criteria waar de jury op lette: draagvlak, de referentie naar het Dordtse schaap of schapekoppen, taalkundig dialect, niet ordinair en positiviteit. De spreuken die zowel bij publiek als vakjury veel stemmen kregen: “Zoek de herder in je eigen schapekop”en “Blaat het niet dan schaapt het niet”.


U kunt nog stemmen op de website om uw favoriet in mei, van steen, staal en andere materialen in de bestrating van onze binnenstad te laten opnemen.

Lees ook

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Dat verdient een lintje! Erwin is al 25 jaar vrijwilliger bij de scouting

Het was niet zomaar een zaterdag bij de scouting Willem de Zwijgergroep III voor Erwin Zuidema. Waar...

Schouwburg Kunstmin wil meer jongeren trekken door samenwerking met Gouda en Leiden

De drie cultuur-wethouders van gemeente Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie theaterdirecteuren heb...

Bij deze iftar is iedereen welkom: 'We willen goede daden verrichten'

Linzensoep, gehaktschotel, rauwkostsalade en uiteraard baklava: het was zaterdag goed toeven tijdens...

112-nieuws: hulpdiensten rukken groots uit voor ‘waterscooter’

Politie, brandweer en ambulancepersoneel zijn dit weekend druk geweest met verschillende meldingen i...

Dordtpas wordt vaker gebruikt

Mensen met een Dordtpas hebben het afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van allerlei acties. Ook zij...