ASZ-patiënten sneller fit met beweegbord

09 augustus 2018 17:22

De klinisch fysiotherapeuten van het Albert Schweitzer ziekenhuis geven met het zogenoemde ‘beweegbord’ snel en duidelijk weer hoe een patiënt uit bed komt en hoe hij of zij loopt.

De nieuwe behandelmethode op de Geriatrische Trauma Unit laat het antwoord op deze twee punten in één oogopslag zien. Een bijkomend voordeel is dat andere zorgverleners dankzij de pictogrammen direct zien wat de patiënt wel en (nog) niet zelf kan en daar hun handelen op kunnen afstemmen. Ook zou het de patiënt meer zelfvertrouwen en duidelijkheid geven over het eigen kunnen.

Het bord werkt met magnetische plaatjes die elke dag worden bijgehouden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat na een tijdje de patiënt met 1 hulpverlener in plaats van 2 hulpverleners uit bed kan komen. Dan wordt dat pictogram aangepast.

‘’Het beweegbord is vooral simpel. Hiermee is het heel makkelijk te zien wat een patiënt wel en niet kan met betrekking tot het bewegen. Ook voor familieleden zal het op deze manier fijn om te zien zijn hoe het met de patiënt gaat.’’, laat ASZ fysiotherapeut Samira Hitijahubessy weten.

De rest van het jaar zal het beweegbord alleen op haar huidige afdeling van geriatrie blijven, vooral bij ouderen na bijvoorbeeld het breken van een heup. Als het middel een succes blijkt, zal bekeken worden of het ook op andere verpleegafdelingen een waarde kan hebben.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)