Dichtend de nacht in tijdens bundelpresentatie nachtburgemeester

Bier, dichtbundels, een jazz riedeltje op de achtergrond, het gepraat en gelach van een hele hoop mensen. Het was een drukke bedoeling in Café De Tijd zondagavond. “Wil je hem hebben?”, vraagt onze Nachtburgemeester Juno Rissema lief aan zijn moeder, als hij haar symbolisch het eerste exemplaar geeft van zijn eerste dichtbundel ‘Het Zwarte Schaap.’

Terwijl er druk wordt gepraat en gelachen door de jazz klanken van Frans Schnabel heen, vraagt host David Arizo Lora de aandacht. “Dames en heren, deze avond draait natuurlijk om Juno. Hoe kunnen we dan beter beginnen, dan met een gedicht over de dichter.” Peter M. van der Linden staat op van het tafeltje met marmeren blad en loopt naar voren. Een gedicht vol oude herinneringen. Terwijl wij luisteren, zien we op de achtergrond Juno rare bekken trekken als teken van herkenning in de woorden van Peter M.


Inmiddels staat er tot buiten een rij met mensen. Binnen bladeren mensen door de mooi vormgegeven bundel. Een bijzonder werkje vol gedichten en illustraties. ‘Een ervaring’ noemt Juno de bundel. Achterin het boek pronkt een lege pagina. “Ik weet niet of dit nou luiigheid was van mij of een geniaal idee van Mignon Nusteling”, zegt onze nachtelijke dichter als er wordt gevraagd hoe die erin is gekomen. Het is een pagina die niet leeg zal blijven. Kom je Juno tegen dan is dat de ruimte waar een gedicht van dat moment komt te staan. “Als ik geen inspiratie heb, dan teken ik een lul en moet je het daar maar mee doen.” Het publiek lacht hard.

Een trotse moeder, staat naast haar trotse zoon. Het feestbeest van Dordt, de kroegtijger met de eeuwig durende kater. Het eerste exemplaar van zijn eerste dichtbundel in haar hand. “En dan is het nu tijd om te zuipen”, galmt er door de kroeg. Een strijdkreet waar iedereen het mee eens is. De mannen van Scotch vliegen even later de tafels op. En terwijl iedereen meeblèrt, zoals het echte Schappenkoppen betaamt, en geniet van zijn Barre Tocht reparatiebiertje gaat Juno een nieuw levensjaar in. Want geen grap, de man is jarig op 1 april. Gefeliciteerd!

www.youtube.com/watch?v=bkhod2wstYU

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)