Dordts ziekenhuis behandelt 9000 huidkankerpatiënten in 2018

09 februari 2019 12:09

Het Albert Schweitzer heeft het afgelopen jaar 9.000 duizend patiënten met huidkanker behandeld. Zowel nieuwe als bestaanden patiënten met plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom en melanoom vallen onder deze cijfers.

“Basaalcelcarcinoom, dat is huidkanker die over het algemeen niet uitzaait, komt het vaakst voor", vertelt dermatoloog Suzan Reeder. "Dat aantal zien we wel stijgen, maar niet zo hard als de plaveiselcelcarcinomen en melanomen. Dat zijn twee vormen van huidkanker die wel kunnen uitzaaien."

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat het aantal kankerpatiënten is de afgelopen dertig jaar in Nederland verdubbeld. Vooral het aantal personen met huidkanker is fors gestegen. In 2015 kregen 15.000 Nederlanders een plaveilcelcarcinoom of melanoom, in 2018 waren dat er 21.000.

“De toename van huidkanker komt door zonlicht en het gebruik van zonnebanken, we zien dat mensen in de winter een vakantie nemen naar een zonnige bestemming. In de winter heb je je winterhuid die het felle zonlicht niet meer is gewend. Als je dan een week in de zon gaat liggen geeft dat veel schade aan de huid.” 


Bescherming ligt voor de hand: uit de zon blijven en goed insmeren.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)