Drukte op kinderafdeling door zieke baby's

03 januari 2018 18:01

Het is druk op de kinderafdelingen van ziekenhuizen. Zo ook in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht. Veel jonge kinderen hebben last van een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door een virus.

"Elk jaar valt de piek van de uitbraak op een ander moment. Nu bouwt het zich al op sinds november", zegt kinderarts Jolet den Boer van het Albert Schweitzer-ziekenhuis. De kinderafdeling in Dordrecht ligt al drie weken voortdurend vol. "We moeten andere ziekenhuizen bellen om te vragen of ze daar een plekje vrij hebben. Laatst konden we pas bij het achtste ziekenhuis terecht."

Ziekenhuizen hebben nu coördinatiepunten opgezet. Daar wordt geïnventariseerd waar er nog bedden vrij zijn. Dat moet voorkomen dat artsen het ene na het andere ziekenhuis moeten bellen. Het is een nieuwe aanpak. Ze zijn er nog maar een paar weken mee bezig.

De Dordtse Seff van net vijf maanden kon gelukkig wel in Dordrecht terecht. "Hij is verkouden, heeft koorts en heeft het benauwd", zegt vader Paul de Moor, "we zijn toch maar met hem naar de Eerste Hulp gegaan." Nu ligt Seff te wachten tot er meer duidelijkheid is over zijn conditie. Misschien krijgt hij sondevoeding of misschien ook extra zuurstof. Zodra die laatste twee dingen niet of niet meer nodig zijn, gaat hij weer naar huis.

"Het is niet noodzakelijk te weten welk virus het kind precies heeft", zegt Den Boer. "De aanpak van zo'n luchtweginfectie is altijd hetzelfde. We beginnen nu direct met de behandeling. Dat is sneller en goedkoper." Meestal is de infectie vrij onschuldig, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Jonge kinderen kunnen er in het ergste geval aan overlijden.

Voor volwassenen is de uitbraak van deze virussen niet ernstig. "Wij zijn alleen een weekje verkouden", zegt kinderarts Den Boer.

http://

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)