Dordrecht, Netherlands

Gastgezinnen gezocht

"We hebben vijf tot tien nieuwe gastgezinnen nodig voor hulphonden in de Drechtsteden". Aan het woord is Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland.
Fokko van der Straaten | 24 mei 2018 16:29 | Aangepast op 24 mei 2018 16:29
Gastgezin zijn voor een puppy, dat voorbestemd is om hulphond te worden, is niet alleen nuttig, zegt Paul Snel. Met zijn vrouw functioneert hij sinds zeven maanden als gastgezin voor de stichting. Labrador Hunter dartelt vrolijk door de tuin in Hendrik Ido Ambacht.

"Onze eigen hond ging dood en dat afscheid viel zwaar. Een nieuwe hond was welkom en dat werd dus Hunter. Na een jaar moet hij ook weg, maar daar kun je je op instellen. En ik denk dat we dan na een half jaartje pauze wel weer een nieuwe pup nemen."

Hoe leuk het is merkt Nadorp wel aan het enthousiasme bij gastgezinnen: "sommigen doen het al 25 of 30 jaar, dus bijna elk jaar een nieuwe pup in huis. Je moet er natuurlijk de tijd en de ruimte voor hebben, maar het is dankbaar werk."

"Klopt', zegt Snel, "je moet 'm vier keer per dag uitlaten. Gelukkig doet m'n vrouw 's morgens altijd het eerste rondje. Je bent vooral bezig met afleren, maar ook al een beetje met aanleren. Zo moet hij straks 20 commando's kunnen herkennen en uitvoeren."


Een hulphond-in-opleiding komt als acht weken oude pup in een gastgezin terecht. "Daar blijft hij een jaar, eigenlijk alleen om te socialiseren. Dus allereerst wennen aan allerlei situaties waar je als hond in terecht komt", zegt Nadorp.

Hij legt uit: "Denk aan winkelen op de markt of een drukke supermarkt, met de bus mee of over een rumoerig treinstation lopen. De hond moet leren alle prikkels rondom hem te negeren en zich te focussen op het baasje."


Na een jaar krijgen de dieren een basistraining en wordt bekeken voor welk type hulp ze het meest geschikt zijn. "Dat duurt twee of drie maanden. Daarna volgen ze dus nog een gerichte training van nog eens drie maanden", legt Nadorp uit.

"We hebben vier categorieën. Drie daarvan zijn honden die één op één worden ingezet bij een hulpbehoevende en de vierde is de therapiehond, die vaak meerdere kinderen helpt."


Die laatste categorie woont bij een gastgezin en gaat met een therapeut op bezoek bij kinderen, die een behandeling volgen om bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen op te vijzelen. De andere zijn honden die praktische en concrete hulp verlenen.

"De PTSS-hond en de epilepsie-hond zijn getraind om aan te voelen, dat er iets mis gaat met het baasje. Ze waarschuwen al vooraf, of wekken het baasje uit een nachtmerrie. De rolstoel-hond helpt met deuren open doen, de was uit de wasmachine halen en noem maar op."


Wie belangstelling heeft om in de Drechtsteden als gastgezin voor hulphonden te gaan functioneren kan contact opnemen met de stichting Hulphond Nederland.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...