Gemeenteraad onzeker over verkoop aandelen Eneco

13 september 2017 10:05

De gemeenteraad twijfelt over de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Eneco. De energietransitie, het te ontvangen dividend, wat doen de andere 52 gemeenten en wil je als gemeente wel aandelen in een commercieel bedrijf hebben?

Volgens Nelleke de Smoker is D66 er nog niet uit of ze willen verkopen. "Het klinkt heel leuk: aandelen verkopen en geld vangen. Aan de andere kant betekent het een gat in de begroting en worstelen wij toch hoe de duurzaamheid in gevuld gaat worden als je kijkt naar de energietransitie."

In augustus maakte het gemeentebestuur bekend de aandelen in Eneco te willen verkopen. Zij wil van de aandelen af omdat het bedrijf afgelopen januari gesplitst is in een netwerk- en leverbedrijf.

52 andere gemeenten in het land hebben ook aandelen in het energiebedrijf, wat maakt dat het besluit om al dan niet te verkopen niet lichtzinnig gemaakt kan worden. Wordt het merendeel van de aandelen verkocht door de andere gemeenten, dan wil de gemeente niet met haar aandelen blijven zitten.

Osman Soy van Beter voor Dordt verwoordt het als volgt. "Wij trekken jaarlijks heel veel dividend uit Eneco. Als we niet meegaan in de verkopende gemeenten hebben we het risico dat we en de aandelen niet hebben verkocht en niet hebben kunnen cashen. Misschien ontvangen we dan ook geen dividend meer omdat er een grotere aandeelhouder is, die zegt: 'geen dividend meer'."

De gemeenteraad besluit voor eind oktober of er verkocht wordt of niet. Vermoedelijk - afhankelijk van de uiteindelijke marktwaarde van de aandelen en hoeveel gemeenten besluiten daadwerkelijk hun deel te verkopen - levert de verkoop Dordrecht tussen de 250 en 300 miljoen euro op.


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2018 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)