Gerard Hueting overleden

25 januari 2017 10:54

In Nelson (Nieuw Zeeland) is op 92 jarige leeftijd Gerard Hueting overleden. Hij was de laatste nog levende medewerker van de bekendste Dordtse verzetsheld, Aart Alblas (1918-1944).

Hueting zette de geschiedenis van Aart Alblas (ook bekend onder der schuilnaam Klaas de Jong) op internet. Daarnaast vertelde hij het verhaal over zijn contacten met de Dordtenaar in een videofilm, die in 2012 op RTV Dordrecht werd vertoond. Hueting had met zijn vrouw Janette nog een keer de reis naar Nederland en Dordrecht willen maken, maar zijn leeftijd en gezondheid liet dat niet meer toe.

Belangrijke schakel

,,Gerard zag het als een morele plicht om het levensverhaal van Aart Alblas een plek te geven in het collectief geheugen. Zijn belangrijke bijdrage aan het verzetswerk van Aart Alblas zette hij niet op de voorgrond, maar was beslist een belangrijke schakel in de activiteiten van Alblas ", zo zegt journalist Hans Berrevoets, die met Hueting per mail contact had.

Gerard kwam met Aart in contact nadat zijn zus Pum hem had verpleegd begin 1942 in een ziekenhuis in Den Haag. Marconist Aart verzorgde toen vanuit bezet Nederland de enige verbinding met de regering in Engeland. Gerard Hueting hielp hem daar een half jaar bij in een zeer spannende periode in zijn leven.

De gereformeerde Aart Alblas kwam een keer een week op adem in een vakantiewoning van de familie Hueting in Dalfsen. Toen hij met Gerard naar de kerk ging, moest hij liegen tegen de voorganger over zijn ware bedoelingen. Aart Alblas was voor de oorlog actief in de jongelingenvereniging van de Wilhelminakerk en zijn familie woonde lange tijd aan de Prinsenstraat. Hij kende zo ook jaargenoot Otto Dicke.

Verhaal van Heuting is actueel
Het verhaal van Hueting over Aart Alblas zal mede een rol spelen tijdens de herdenking in september 2018 van de honderdste geboortedag van Alblas. De herdenkings- en afscheidsbijeenkomst voor Gerard, die 20 januari overleed, is aanstaande vrijdag 27 januari in Nieuw Zeeland.

Bron: dordrecht.net


Hieronder een nieuwsitem over een documentaire over Aart Alblas waarin Hueting ook voorkomt


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)