Gesmolten riks als herinnering aan de oorlog

Ze was nog maar een kind toen in mei 1940 de bommen vielen op haar woonplaats Rotterdam. Cornelia Nieuwenhuizen kan zelf het verhaal niet meer vertellen, maar haar dochters Marinke en Mirte doen dat nu voor haar. Aan de hand van haar dagboek en een verbrand muntstuk.

"Ik had wel eens gezegd: ma, je moet het opschrijven, anders vergeten we het,"vertelt Marinke, bekend van het Dordtse zangduo Black & Blond. Samen met haar zus is ze het Dordtse ouderlijk huis aan het opruimen, omdat haar moeder in een verzorgingshuis zit. Ruim 50 jaar woonde ze op de Staart. "En toen vonden we het. Een schrift met het hele verhaal over de oorlog. En de gesmolten rijksdaalder."

"Ik had 'm nog nooit gezien, die riks, maar er wel over gehoord," zegt Mirte. "Moeder vertelde rond de meidagen altijd over het bombardement. Daarbij waren veel familieleden omgekomen." Een deel van de familie, waaronder Cornelia, schuilde ergens anders en wist aan de bommenzee te ontkomen. "Ze zijn later gaan zoeken, maar vonden alleen maar botten. En die riks."

De man van Marinke, Willem, vond dat er iets met het verhaal moest gebeuren. Hij heeft dagboekfragmenten ingesproken en aangevuld met oude foto's. Het is een tastbaar document voor de familie geworden, maar eigenlijk voor iedereen. Marinke: "Het is belangrijk te onthouden dat wij in vrijheid op hebben kunnen groeien. En dat mogen we niet vergeten."

De hele documentaire over Cornelia Nieuwenhuizen is aanstaande zondag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht.

www.youtube.com/watch?v=atUK-AmyoZQ&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)