Grote kaart toont 16de eeuws Dordrecht

14 augustus 2019 15:27

Hoe zag Dordrecht er in 1540 eigenlijk uit? Daar weten we weinig van af. De Sint Elisabethsvloed van 1421 had het landschap flink veranderd. Cornelis Schilder maakte in de 16de eeuw een bijzondere landkaart. En die werd recent herontdekt in het Regionaal Archief.

Hoe zag Dordrecht er in 1540 eigenlijk uit? Daar weten we weinig van af. De Sint Elisabethsvloed van 1421 had het landschap flink veranderd. Maar Cornelis Schilder maakte in de 16de eeuw een bijzondere landkaart. En die werd recent herontdekt in het Regionaal Archief. Daarop staat Dordrecht en de omgeving afgebeeld.

"We hadden de kaart al lang in de collectie, maar hij is op een gegeven moment opgerold in een koker terecht gekomen," vertelt Teun de Bruijn van het Regionaal Archief. Een vaste bezoeker wees hem erop dat de kaart nog ergens moest liggen. Na een zoektocht kwam het archiefstuk weer boven water.

"Het is waarschijnlijk gemaakt in opdracht van de rekenkamer. Omdat er conflicten waren over visserijrechten." De kaart moest duidelijk maken wie recht had op de vis uit de verschillende gebieden.

Maar echt betrouwbaar kunnen we de kaart niet noemen; sommige gebieden zijn niet eens afgebeeld.

Restauratie

Bij terugvondst was de kaart er slecht aan toe. Het doek van 3,75 bij 1,90 meter werd naar een restaurateur gebracht, die er bijna twee jaar over deed om het te herstellen. De achterkant werd eraf gehaald en de losse delen aan elkaar gemaakt.

De kaart zal niet langer dan een jaar in de studiezaal ophangen, omdat het stuk niet lang aan wisselende klimaatomstandigheden kan worden blootgesteld. Maar er zullen opnames van gemaakt worden, zodat iedereen de kaart in de toekomst in ieder geval via de computer kan bekijken.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)