Herdenking Bombardement Moerdijkburg, “Het was een kamikazepoging”

Maandagmorgen zijn bij de Moerdijkbruggen de 7 vliegers herdacht die in de meidagen van 1940 omkwamen bij een poging de Duitse opmars te stoppen.

De gebeurtenissen van 13 mei werden toegelicht door voorzitter Wim Anceaux van de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940. “Van tevoren wist de bemanning dat het een kamikazepoging was. De leiding van het leger ook hoor, en toch gingen ze. Want ze wisten dat hier een overmacht aan Messerschmitt’s was. (Red: jachtvliegtuigen) Het is heel moeilijk een brug te bombarderen, de ene bom miste en de ander ketste af. En toen kwam de vijand aan en hadden ze geen schijn van kans.

Het monument is geadopteerd door de julianaschool uit Dubbeldam. “Leerlingen hebben eerst les gekregen over wat er hier gebeurd is en vandaag hebben ze namens de school een krans neergelegd.” vertelt leraar Ronald Verburg.

Dick Kranendonk was ten tijde van het bombardement betrokken bij de berging van de overleden vliegers. “Ik heb meegeholpen die lijken uit de polder te halen. De buurman had een ladder gehaald en daar werden die lijken opgelegd. Ik stond bij de paard en wagen om het paard vast te houden en zo werden die lijken naar de boerderij gebracht”.

www.youtube.com/watch?v=zT7ccZksw3Y

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)