Kuren Robotarm Het Hof

Het moeten sierlijke letters zijn die tezamen de woorden van de Bijbel vormen. Maar dat ging begin van de week niet zo vlekkeloos.

Het moeten sierlijke letters zijn die tezamen de woorden van de Bijbel vormen. Maar dat ging begin van de week niet zo vlekkeloos bij de robotarm die in het Hof van Nederland staat.

Op het papier waren zwarte vegen te zien. Allemaal het gevolg van een stroomstoring die het centrum maandag trof, waardoor de software vastliep. De fouten werden pas dinsdagochtend opgemerkt, laat het bedrijf achter de arm , Robotlab, weten.

En dit was niet voor het eerst dat het mis ging. Al twee keer eerder ging de Bios (de robotarm) de fout is. De eerste keer was er een storing in de software. Daardoor moest er een fout uit het systeem gehaald worden voordat de Bios weer verder kon schrijven. Omdat het oorspronkelijk om een Duits programma gaat, verliep de aansluiting op het Nederlandse systeem niet zo soepel, aldus Robotlab.

De tweede keer was er een storing omdat een kabel van de robot was losgeschoten. Elke dag moet de pen van de robot schoongemaakt worden. "Dit gebeurt natuurlijk met uiterste voorzichtigheid, maar fouten maken is menselijk," zegt Nancy Hoving, projectleider van De Bios.


De robotarm moet het nog even volhouden. Koning Willem Alexander startte in november het project toen hij in Dordrecht was voor de opening van de herdenking van 400 jaar Synode. In mei moet de Bios klaar zijn met 3 miljoen letters op een rol papier van meer dan 1000 meter lang.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)