Maandag herdenking mislukt bombardement Moerdijkbrug

Maandag 13 mei herdenkt de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940 opnieuw de aanval op de Moerdijkbrug waarbij zeven militairen omkwamen. De aanval was een poging van het Nederlandse leger om de bruggen te vernielen zodat Duitse tanks niet richting Rotterdam konden trekken.

De missie, met een door twee Fokker jagers begeleidde bommenwerper, was eigenlijk bij voorbaat tot mislukken gedoemd, omdat de Duitse Luftwaffe met z'n Messerschmidts oppermachtig was in de lucht. Toch wisten de vliegtuigen de brug te bereiken.

Twee bommen werden afgeworpen. De ene miste doel en belandde in de rivier, de tweede raakte een pilaar van de brug, maar explodeerde niet. Het toestel en één van de Fokkers werd direct daarna neergehaald. De bemanningen overleefden het niet.

Eén van de jagers wist nog terug te komen op Schiphol. Namens de Koninklijke Luchtmacht wordt er een krans gelegd door een kolonel en er vliegen, afhankelijk van het weer, twee historische vliegtuigen over.

Door groep 8 van de Julianaschool uit Dubbeldam wordt er een bijdrage geleverd aan de herdenking. De herdenking start om 13:00 uur bij de Rijksstraatweg 160.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)