Minder geld voor mantelzorgers

Dordtse mantelzorgers krijgen vanaf 1 januari 100 euro van de gemeente als blijk van waardering. Dat is nu nog 200 euro per jaar. Bovendien wordt het bedrag gestort op een Dordtpas die alleen ingewisseld kan worden bij Dordtse bedrijven. "Te triest voor woorden", vindt Cor van Verk van de PvdA.


"De wethouder noemt het een cadeautje, maar het is een waardering en dat vind ik iets anders. Een waardering is dat je erg veel waarde hecht aan wat mensen doen," aldus Van Verk tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen dinsdag. Margret Stolk van de VSP sluit zich bij hem aan. "Het is te gek voor woorden dat we hier überhaupt over vergaderen."

Het geld dat overblijft als de vergoeding wordt verlaagd, wordt gestopt in een potje waaruit zorg betaald kan worden als mantelzorgers het ook even niet meer aankunnen. Maar dat is volgens Van Verk niet nodig. "Daar zijn de zorgverzekeraars voor, dat hoeft de gemeente niet te betalen."

In de raad waren ook andere geluiden te horen. Volgens John van der Net is 100 euro een prima bedrag. "Landelijk ligt het gemiddelde tussen de 100 en de 150 euro. Bovendien doen mensen het niet voor het geld, maar om hun naasten te helpen." Ook het CDA is te spreken over de nieuwe regeling. "Met die Dordtpas kunnen mensen er echt even tussenuit en daar gaat het om," aldus Arine van den Heuvel.

De wethouder heeft de oppositiepartijen beloofd na een jaar zijn plan te evalueren.

https://www.youtube.com/watch?v=xPJdIafAaMc&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)