Natuur- en Vogelwacht: "Laat de vossen met rust"

De vos mag vanaf begin januari ook 's nachts worden afgeschoten op het eiland van Dordrecht. Daar heeft de provincie toestemming voor gegeven. Maar daar is de Natuur- en Vogelwacht het niet helemaal mee eens.

"Wij vinden dat vossen eigenlijk niet bestreden zouden moeten worden, omdat ze onderdeel uitmaken van de ecologie. Wat ons betreft moeten ze met rust gelaten worden." vertelt Rob Haan van de Natuur- Vogelwacht in de Biesbosch.

De vos is dan ook een beschermde diersoort, waar tot vorig jaar alleen overdag op geschoten mocht worden. Dit is door de provincie Zuid-Holland-Zuid uitgebreid, om de weidevogels te beschermen. Zij zien in andere gebieden waar de vossenjacht al langer is toegestaan dat het beter gaat met de vogels.

"Het is complete onzin, laat de bescherming van weidevogels over aan de vogelbescherming. Dat moet je niet bij de jagers neerleggen", vertelt Haan.

Beschermde dieren mogen worden afgeschoten als de staatsveiligheid of de volksgezondheid in gevaar is of ten behoeve van flora en fauna. De provincie zegt dat het afschieten van de vossen nodig is om de weidevogels te beschermen. Zij zien namelijk in andere regio's dat het daar beter gaat met de vogels. Volgens de Natuur- en Vogelwacht is de weidevogel als excuus voor de jacht, een slimme manier om de regels te omzeilen.

De enige manier om de vossenjacht terug te draaien is een gang naar de rechter. De Natuur- en Vogelwacht hoopt dat de vergunning daardoor alsnog ongeldig verklaard wordt.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)