Dordrecht, Netherlands

Nederlandse shorttrackers klaar voor EK

Zo'n 150 schaatsers uit 25 landen maken zich op voor het EK Shorttrack op de Dordtse Sportboulevard. Vrijdag gaat het driedaagse evenement van start.
Fokko van der Straaten | 10 januari 2019 18:00 | Aangepast op 10 januari 2019 18:00
Het is de vijfde keer dat Dordrecht onderdak biedt aan een groot shorttracktoernooi.  Inmiddels heeft de stad goede banden met de organisatie opgebouwd. De schaatsers zijn zeer te spreken over het ijs. Bondscoach Jeroen Otter roemt de goede accommodatie, die een positief effect heeft op zijn sporters.


"Je zit als publiek zijnde heel dicht op het speelveld en dat doet wat met je, en met de schaatsers. De druk die wij krijgen van het publiek weten de meesten ook in energie om te zetten waardoor ze sneller zullen schaatsen", weet Otter. 

2500 kinderen

Wethouder Marco Stam is de komende dagen zeker op de Sportboulevard te vinden. Hij is trots op de complimenten die de sporters en de organisatie Dordrecht geven. Maar ook op het feit dat steeds meer Dordtse jongeren zich aanmelden bij een schaatsclub omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door het shorttrack.

In totaal zullen zo'n 2500 Dordtse kinderen dit weekend het toernooi bijwonen. Die hopelijk ook allemaal aan het sporten slaan. "Wij hebben in ons coalitieprogramma staan dat we gezonde kinderen willen, die zoveel mogelijk aan het sporten brengen, en dit is een van de mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen", zegt Stam.


Sjinkie Knegt

Voor de schaatsers ligt de focus vooral op de te leveren prestaties. Na de persconferentie in het Van der Valk Hotel in Ridderkerk pakken de dames en heren van de Nederlandse ploeg vooral hun rust. "Even een frisse neus, misschien even op de spinningfiets en wat filmpjes kijken van voorgaande wedstrijden", vertelt de coach.


Met het uitvallen van kampioen Sjinkie Knegt krijgen de heren het moeilijk in de estafette. De concurrentie is groot, maar ze behouden hun vertrouwen. "Het ligt gewoon heel dichtbij elkaar. Ik denk gewoon dat als we in die finale staan, alles mogelijk is", zegt Itzhak van Laat. 

'Rust in het koppie'

Bij de vrouwen zijn de ogen vooral gericht op favoriet Suzanne Schulting. "De rust in het koppie behouden, dat is belangrijk." Of ze ook in Dordrecht kampioen wordt, is nog afwachten. Maar coach Otter heeft goede hoop: "Ik denk dat door het vertrouwen uit alle andere wedstrijden jullie zondag heel erg kunnen gaan genieten van een winnende Suzanne Schulting". 

TV Dordrecht volgt het evenement dit weekend natuurlijk op de voet. Kijk voor mooie achtergrondverhalen en sfeerverslagen op onze website, tv en social media.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Wat doet deze kei op de begraafplaats?

De hunebedkei is verhuisd. De Drentse kei, die in 1955 geschonken werd aan Dordrecht, moest plaatsma...

Danny Makkelie als enige Nederlandse scheids naar het EK

Dordtenaar Danny Makkelie is door de Europese voetbalbond geselecteerd voor het EK voetbal, komende ...

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychische problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...

Oma Willie uit Dubbeldam is Nederlands kampioen bodybuilding in bikini

Weer een prijs voor de 66-jarige bodybuildster Willie Heuser. Ze is afgelopen weekend Nederlands kam...