Nederlandse shorttrackers klaar voor EK

10 januari 2019 18:00

Zo'n 150 schaatsers uit 25 landen maken zich op voor het EK Shorttrack op de Dordtse Sportboulevard. Vrijdag gaat het driedaagse evenement van start.

Het is de vijfde keer dat Dordrecht onderdak biedt aan een groot shorttracktoernooi.  Inmiddels heeft de stad goede banden met de organisatie opgebouwd. De schaatsers zijn zeer te spreken over het ijs. Bondscoach Jeroen Otter roemt de goede accommodatie, die een positief effect heeft op zijn sporters.

"Je zit als publiek zijnde heel dicht op het speelveld en dat doet wat met je, en met de schaatsers. De druk die wij krijgen van het publiek weten de meesten ook in energie om te zetten waardoor ze sneller zullen schaatsen", weet Otter. 

2500 kinderen
Wethouder Marco Stam is de komende dagen zeker op de Sportboulevard te vinden. Hij is trots op de complimenten die de sporters en de organisatie Dordrecht geven. Maar ook op het feit dat steeds meer Dordtse jongeren zich aanmelden bij een schaatsclub omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door het shorttrack.

In totaal zullen zo'n 2500 Dordtse kinderen dit weekend het toernooi bijwonen. Die hopelijk ook allemaal aan het sporten slaan. "Wij hebben in ons coalitieprogramma staan dat we gezonde kinderen willen, die zoveel mogelijk aan het sporten brengen, en dit is een van de mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen", zegt Stam.

Sjinkie Knegt
Voor de schaatsers ligt de focus vooral op de te leveren prestaties. Na de persconferentie in het Van der Valk Hotel in Ridderkerk pakken de dames en heren van de Nederlandse ploeg vooral hun rust. "Even een frisse neus, misschien even op de spinningfiets en wat filmpjes kijken van voorgaande wedstrijden", vertelt de coach.

Met het uitvallen van kampioen Sjinkie Knegt krijgen de heren het moeilijk in de estafette. De concurrentie is groot, maar ze behouden hun vertrouwen. "Het ligt gewoon heel dichtbij elkaar. Ik denk gewoon dat als we in die finale staan, alles mogelijk is", zegt Itzhak van Laat. 

'Rust in het koppie'
Bij de vrouwen zijn de ogen vooral gericht op favoriet Suzanne Schulting. "De rust in het koppie behouden, dat is belangrijk." Of ze ook in Dordrecht kampioen wordt, is nog afwachten. Maar coach Otter heeft goede hoop: "Ik denk dat door het vertrouwen uit alle andere wedstrijden jullie zondag heel erg kunnen gaan genieten van een winnende Suzanne Schulting". 

TV Dordrecht volgt het evenement dit weekend natuurlijk op de voet. Kijk voor mooie achtergrondverhalen en sfeerverslagen op onze website, tv en social media.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)