Dordrecht, Netherlands

Nieuwe Dordtse Biesbosch krijgt al vorm

Het is een megaproject en het kost miljoenen, maar de Nieuwe Dordtse Biesbosch begint zich al behoorlijk af te tekenen. Het is een ecologische zone, dwars door het buitengebied, die de Brabantse Biesbosch verbindt met de Sliedrechtse Biesbosch. Nieuwe natuur met recreatiemogelijkheden. Zo komen er paden voor fietsers en wandelaars. Nog voor de zomer is het klaar.
Peter Tromp | 11 januari 2018 21:19 | Aangepast op 11 januari 2018 21:19
De meest recent gestarte klus is die op de Oude Veerweg bij bosgebied De Elzen. Hier worden kabels en buizen onder het Noorderdiep doorgetrokken. “De oude liggen niet diep genoeg”, zegt Maarten de Bruin. Hij is directievoerder, zeg maar projectleider van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Binnenkort wordt ook de brug vervangen. Hij ligt er nog maar zes jaar, maar het waterpeil gaat omhoog en nu is hij te laag.


Twee stuwen

Voorlopig kan je nog om de werkzaamheden heenrijden. “Eerst moeten we klaar zijn met de Van Elzelingenweg”, zegt De Bruin. Die weg tussen de Zeedijk en de Noorder Elsweg wordt flink opgehoogd. Het wordt hier natter. “De weg moet droge voeten hebben”, zegt De Bruin, “anders stort hij in.” Op verschillende plekken in de Zuid-Buitenpolder zijn grote kuilen gegraven waar water in komt te staan. Twee stuwen zorgen ervoor dat het water hier hoger staat dan in andere polders. Door het gebied slingert een verhoogd pad, zodat wandelaars geen natte voeten krijgen. “Door het water zit het hier straks vol met vogels”, zegt De Bruin.

Bezinkbassin

Binnendijks bij de Oosthaven is een groot bezinkbassin aangelegd. Onder de dijk liggen drie enorme buizen met afsluiters. Op de dijk komt nog een pompstation. “We pompen hier water uit de rivier de polder in. In het bassin kan het bezinken. Hiervandaan gaat het drie kanten op; naar de akkerbouwers, de nieuwe natuur en Sterrenburg”, zegt De Bruin, “De akkerbouwers willen een lager grondwaterpeil, anders verdrinken de aardappels.” Het wemelt hier al van de vogels.

Nieuwe watergangen

Overal in de Noorderdiepzone zijn sinds vorig jaar nieuwe sloten gegraven en dijkjes aangelegd. Het is hier een aaneenschakeling van polders die op verschillende momenten zijn ingepolderd. Een werkgelegenheidsproject uit vervlogen tijden.

Twee aannemers zijn bezig met de Nieuwe Dordtse Biesbosch. De ene voor het grondverzet, de andere maakt de kunstwerken. Behalve de twee stuwen liggen overal duikers om het water onder de dijken door te loodsen.


Vóór de zomer klaar

Maarten de Bruin is er van overtuigd dat de Nieuwe Dordtse Biesbosch nog voor de zomer klaar is: “Er zijn dan misschien nog geen bomen geplant, maar die komen dan volgend jaar.”

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...