NK stoepranden weer groter

Een voetbal en een stoeprand . Meer heb je niet nodig om het nostalgische spel te spelen. Zelfs een bestaande stoeprand heb je niet nodig. Tegenwoordig heeft de organisatie mobiele, kunsstof stoepranden waar je op kunt staan, daardoor blijft de rand op zijn plek. In dertig Nederlandse gemeenten worden de voorronden gehouden, op 22 september is de grote finale in Amersfoort.

Een voetbal en een stoeprand . Meer heb je niet nodig om het nostalgische spel te spelen. Zelfs een bestaande stoeprand heb je niet nodig. Tegenwoordig heeft de organisatie mobiele, kunststof stoepranden waar je op kunt staan, daardoor blijft de rand op zijn plek. In dertig Nederlandse gemeenten worden de voorronden gehouden, op 22 september is de grote finale in Amersfoort.

In 2012 werd het eerste NK stoepranden georganiseerd in Dordrecht door een groep vrienden. Destijds waren er 512 deelnemers en was het een Dordts evenement. Tegenwoordig is het evenement landelijk en geadopteerd door Jantje Beton.

De spelregels zijn simpel: twee spelers proberen de bal op de rand te mikken. Kaatst de bal terug, dan levert dat een punt op. De speler die de bal heeft gegooid mag naar voren lopen om de bal te vangen. Zo is het makkelijker om te scoren, omdat de speler dichterbij komt te staan. Als hij vervolgens mist, mag de andere speler de bal pakken om te gooien. Voor de meeste deelnemers heeft een potje stoepranden een sentimentele en nostalgische waarde.

Jantje Beton organiseert het NK Stoepranden omdat ze spelen, bewegen en ontmoeten in zoveel mogelijk buurten in Nederland willen stimuleren. Stoepranden is een leuk en laagdrempelig spel, waarbij de spelers veel moeten bewegen. Ook tieners, jongeren, volwassen en senioren kunnen meedoen. Zo draagt stoepranden bij aan meer onderling contact en gezelligheid in de buurt. En dat bevordert de kansen en mogelijkheden voor buitenspelen.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)