Oordopjes tegen vuurwerkgeknal

28 december 2017 15:59

De KNO-artsen van het Albert Schweitzerziekenhuis waarschuwen voor gehoorschade door vuurwerkknallen. "Mensen kennen allemaal de afgerukte vinger en oogletsel, maar het oor krijgt ook veel te verduren. Daar zien we vooral de week na oud en nieuw mensen mee met schade aan of suizen van het oor."

Het ziekenhuis verkoopt dan ook op al zijn locaties oordoppen die helpen de schade te beperken. KNO-arts Mark Friebel is blij met de oordoppen op de balie van zijn polikliniek. "De oordoppen verkopen we al langer, omdat we het belangrijk vinden dat er aandacht is voor gehoor en gehoorschade."

Ook in de buurt van legaal vuurwerk loopt het oor een risico. Friebel: "De eisen zijn vrij ruim. Je mag op tien, twaalf meter afstand nog 120 decibel produceren als vuurwerkbom, -pijl of -klapper. Maar in de praktijk zitten mensen er veel dichter op en dan nemen decibellen zeer snel toe.

Als iets op afstand 120 decibel produceert, dan kan dat op afsteekafstand van ongeveer één meter zo 144 decibel zijn. Het is dan gewoon een pistoolschot, daar kan in één keer zenuwschade of binnenoorschade door ontstaan. Waaraan je een blijvende gehoorpiep of minder gehoor kan overhouden."

De oordoppen zijn voor drie euro te koop in het Albert Schweitzerziekenhuis.

http://

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)