Dordrecht, Netherlands

Rutte: "Dordtenaren zijn aanpakkers"

"Soms lukken de dingen in Nederland. En dat zie je hier, in Dordrecht." Dat zei minister-president Rutte woensdag na afloop van zijn bezoek aan Dordrecht en de overige Drechtsteden. Hij doelde daarmee op de Duurzaamheidsfabriek. Daar sprak hij met leerlingen en docenten. "Het is heel praktisch en zo inspirend!"
Dennis Koorevaar | 11 december 2019 16:58 | Aangepast op 11 december 2019 16:58
Maar dat was niet het enige positieve punt dat hij benadrukte. Na de Duurzaamheidsfabriek bracht Rutte samen met burgemeester Wouter Kolff ook een bezoek aan de spoorzone. Daar liet hij zich informeren over de plannen van het college voor woningbouw in dit gebied. "Mijn indruk is niet dat ze zeggen dat ze daar huizen gaan bouwen als er nog treinen rijden, maar wel: hoe kunnen we dat slimmer organiseren. Maar dat is niet even een-twee-drie opgelost. Ik denk dat de kracht van dit huigide stadbestuur is dat ze dit echt hoog op de agenda zetten. En dat moet je met elkaar in gesprek. Is er iets slims te verzinnen? Is dat financieel in te passen? Al die gesprekken zijn nu gaande."

Burgemeester Kolff is verheugd met het bezoek van de premier en benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat Rutte ook meer weet over de vraagstukken waarmee de gemeente worstelt. Zoals het bouwen in de spoorzone.

Ook al kon de minister-president geen toezeggingen doen, toch hield de burgemeester er goed gevoel aan over.

"Hij had nu voor de Drechsteden niks bij zich, maar we hebben hem hier nu wel mooi gehad. En hij trekt niet zomaar vier uur uit voor een bezoek. Ik denk dat het een goed bezoek is geweest, wat precies weergeeft waar we hier voor staan.

De premier vertelde ook dat de Drechtsteden zich vaak bescheiden opstellen, ondanks de geboekte resultaten in het gebied. Inmiddels zijn er wel gesprekken geweest tussen een delegatie van het bestuur en meerdere Tweede Kamerleden. "Ze zijn al komen lobbyen in Den Haag, dat kunnen ze zeker. En het zijn geen zeurpieten, maar aanpakkers. En dat is ook wel lekker," aldus Mark Rutte.

Donderdag in het programma Eilandleven is een uitgebreid verslag te zien van het bezoek van de premier aan de Drechtsteden.

Lees ook

Danny Makkelie als enige Nederlandse scheids naar het EK

Dordtenaar Danny Makkelie is door de Europese voetbalbond geselecteerd voor het EK voetbal, komende ...

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychisch problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...

Oma Willie uit Dubbeldam is Nederlands kampioen bodybuilding in bikini

Weer een prijs voor de 66-jarige bodybuildster Willie Heuser. Ze is afgelopen weekend Nederlands kam...

Dakloze zoekt slaapplek en vernielt politieauto

Een 38-jarige dak- en thuisloze wilde zo graag een nachtje op het politiebureau doorbrengen, dat hij...