Shorttrackers jagen op goud op de relay

12 januari 2019 08:45

Een van de in het oog springende onderdelen op het EK Shorttrack is de relay. Het estafette-onderdeel waarop drie of vier schaatsers van een team elkaar aflossen staat vaak bol van de spectaculaire inhaalmanoeuvres en kan voor de toeschouwer wat chaotisch overkomen doordat er veel schaatsers tegelijk in de baan aanwezig zijn.

De Nederlandse mannen verdedigen dit weekend op de Sportboulevard hun Europese titel. Dat is een lastige opgave doordat Sjinkie Knegt door een blessure afwezig is, vertelt bondscoach Jeroen Otter.

“De dames hebben al een aantal wedstrijden laten zien dat ze dominant aanwezig zijn. Bij de heren hebben we dat ook wel, maar zonder onze finishers (degene die de laatste twee rondes rijdt) Sjinkie Knegt, is dat wel een hele moeilijke opgave.”

Troefkaart
“We missen natuurlijk Sjinkie, dat is een aderlating, laat dat duidelijk zijn”, bevestigt shorttracker Daan Breeuwsma de woorden van zijn coach. “Hij is een van de beste finishers van de wereld, als je die moet missen is dat wel lastig. Maar aan de andere kant hebben we nu ook vijf goede mannen en het zou echt mooi zijn als we een medaille kunnen halen en ik denk dat we dat moeten kunnen.”

“Hij is soms net onze troefkaart in onze finale of halve finale”, vult shorttracker Itzhak de Laat aan. “Het is jammer dat hij eruit ligt.” Toch is De Laat ervan overtuigd dat ze alsnog, zonder Knegt, hoge ogen kunnen gooien in de titelstrijd.“Ik denk dat we net zo goed een heel sterk team nu hebben en dat we in de finale gaan zien hoe we bestand zijn tegen de Olympisch Kampioen.” 


Door het wegvallen van Knegt rijden de mannen ook in een andere volgorde. “Dat is niet zo heel spannend”, vertelt Breewsma. “Ik blijf op dezelfde plek en waarschijnlijk zal Itzhak gaan finishen.”

Op gang duwen
De vrouwen waren voor het laatst in 2016 Europees Kampioen. “Bij de dames zaten we fysiek en qua snelheid altijd wel in de top 5 of 6 van de wereld, maar we hadden nooit echt een goede finisher”, zegt Otter.

“Maar Suzanne Schulting heeft zich zo ontwikkelt, en met de snelheid van Lara van Ruyven om Suzanne op gang te duwen zijn we zo gegroeid in het laatste jaar. Met Suzanne kunnen we nu ook de strijd aan gaan met wie dan ook en dan ben je opeens ook favoriet voor de eindstrijd.”

Vrijdag deden de Nederlandse teams wat ze moesten doen op de relay: ze eindigden in hun serie op de eerste plek en zijn door naar de halve finales. Daarmee wordt zaterdag de dag afgesloten. Het EK Shorttrack wordt zondag afgesloten met de finale voor mannen. Daarvoor strijden de vrouwen om de winst.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)