Dordrecht, Netherlands

TopASz Award: Als je alleen naar de klachten kijkt, dan schiet je tekort

Het ziekenhuis. We komen er liever niet, maar als we er zijn worden we graag zo goed mogelijk geholpen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis zet met de TopASz Award jaarlijks de arts, medewerker of afdeling in het zonnetje die zich extra heeft ingezet voor de patiënt.
Petra Scheurwater | 28 december 2018 13:48 | Aangepast op 28 december 2018 13:48
Een recordaantal van 338 mensen heeft dit jaar hun favoriete zorgmedewerker aangedragen bij het ziekenhuis. De Cliëntenraad heeft vijf genomineerden gekozen voor de TopASz Award 2018. Verslaggever Jordy Nijenhuis gaat met alle genomineerden op pad. Vrijdag gaat hij langs op de kinderpolikliniek, de kinderartsen en verpleegkundig specialist van die afdeling zijn gezamenlijk genomineerd.


"Mijn kind heeft veel meegemaakt”, schrijft een ouder van een patiënt als reden om de kinderpolikliniek te nomineren. “Maar altijd was er een luisterend oor en gaf hij tips, dacht hij mee, konden we naar de afdeling bellen als er iets was, dan belde hij terug."


"Ze luistert aandachtig naar de ouders en geeft de patiënt (kind) een fijn gevoel”, vult een ander aan. “Zij is rustig en zegt de dingen die je graag wil horen. Neemt je zeker ook serieus. Wat een prettig en fijn gevoel is."


Enorme eer

Thirza Plomp is verpleegkundig specialist op de kinderpolikliniek. Ze is gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten bij kinderen. Daarbij ziet ze niet alleen haar patiënt, maar ook de ouders en andere familie van het kind.


“Niet alleen de pijn moet behandeld worden, maar ook de bezorgdheid van moeder of de frustratie van een ouder of een ander kind, dat ook aandacht vraagt. Het is juist belangrijk dat je het hele gezin meeneemt in de aandacht. Als je alleen naar de klachten kijkt, dan schiet je tekort.”


Volgens Plomp is de nominatie een verdienste van het team waarin ze werkt. “Wij proberen als team zo goed mogelijk en zo fijn mogelijk voor iedereen te zorgen. Dat begint bij het ontvangst, het welkom, kinderen op het gemak stellen, bij het serieus genomen voelen, je verhaal kwijt kunnen, een goed plan en een goede begeleiding erbij.


Dat de patiënten met de nominatie voor de TopASz Award aangeven dat de kinderpolikliniek dat goed doet, is voor een Plomp een enorme eer.


Lekker spelen

Naast de kinderartsen en verpleegkundig specialist Kindergeneeskunde zijn ook de poliklinische apotheek, verpleegkundig specialist Chirurgie Lesley Koet, maag-darm-leverarts Ruud Beukers en neuroloog Janet de Beukelaar genomineerd. Van alle vijf de genomineerden heeft TV Dordrecht een portret gemaakt. Die worden uitgezonden in de laatste week van 2018 en de eerste week van 2019.


Een jury onder leiding van burgemeester Wouter Kolff besluit wie de award wint. Het geldbedrag wordt op de afdeling besteed voor meer patiëntvriendelijkheid. Als de kinderpolikliniek wint, wordt de wachtkamer van de polikliniek verbeterd.


“We merken dat het kinderen en ouders helpt als je een comfortabele ruimte hebt, waarin je lekker kan spelen, je veilig voelt en je alvast een beetje kan settelen. Dat helpt heel veel voor het hele bezoek.”


Op 10 januari 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het ziekenhuis.

Foto: Thirza Plomp hoort samen met de kinderartsen dat ze genomineerd zijn voor de TopASz Award (Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis)

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...