TopASz Award: precies weten hoe je thuis je medicijnen moet gebruiken

Het ziekenhuis. We komen er liever niet, maar als we er zijn worden we graag zo goed mogelijk geholpen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis zet met de TopASz Award jaarlijks de arts, medewerker of afdeling in het zonnetje die zich extra heeft ingezet voor de patiënt.

Een recordaantal van 338 mensen heeft dit jaar hun favoriete zorgmedewerker aangedragen bij het ziekenhuis. De Cliëntenraad heeft vijf genomineerden gekozen voor de TopASz Award 2018. Verslaggever Jordy Nijenhuis gaat met alle genomineerden op pad. In de laatste aflevering stapt hij binnen bij de poliklinische apotheek.

“Ze doen erg hun best je zoveel en zo goed mogelijk van dienst te zijn”, prijst een van de aandragers de apotheek. “Vakantie of verandering van medicatie, dat is geen probleem!"

Ze hebben duidelijk als doel om de patiënt zo goed mogelijk te helpen, schrijft een ander. “Ze denken ook mee met de voorschrijvende arts, als er iets niet leverbaar is, of als de voorgeschreven medicatie niet samengaat met andere medicatie die de patiënt gebruikt.”

Met vertrouwd gevoel naar huis
Apotheker Sasja van Bommel werkt sinds 2010 in de ziekenhuisapotheek. Ze is destijds overgestapt naar het ziekenhuis omdat de diverse specialistische zorg die hier geboden wordt aan patiënten uitdagend vind.

“De bijzondere momenten hier zijn heel divers. De ene keer staat er een man aan de balie die net vader is geworden, de andere keer is het iemand die niet slecht nieuws heeft gekregen op een van de poliklinieken.”

Voor Van Bommel is de juiste medicatie voor de patiënt vinden het beste aspect van het werk in de apotheek. “Het meest mooie vinden wij dat we iemand zo kunnen helpen en begeleiden dat die met een vertrouwd gevoel naar huis gaat en precies weet hoe die de medicatie moet gebruiken.”

Projectie in plaats van kralenketting
Naast de poliklinische apotheek, zijn ook maag-darm-leverarts Ruud Beukers, de kinderartsen en verpleegkundig specialist Kindergeneeskunde, verpleegkundig specialist Chirurgie Lesley Koet en neuroloog Janet de Beukelaar genomineerd. Van alle vijf de genomineerden heeft TV Dordrecht een portret gemaakt. Die worden uitgezonden in de laatste week van 2018 en de eerste week van 2019.

Een jury onder leiding van burgemeester Wouter Kolff besluit wie de award wint. Het geldbedrag wordt op de afdeling besteed voor meer patiëntvriendelijkheid. Als de poliklinische apotheek wint, krijgt de wachtkamer een projectiemogelijkheid.

“Daardoor kunnen we van alles op de grond projecteren, bijvoorbeeld een piano, een trap of balletjes waar je op moet gaan staan. Doordat het een projectie is staat het nooit in de weg, maar het vermaakt jong en oud. Het is weer eens wat anders dan een kralenkretting in de wachtkamer.”


Op 10 januari 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het ziekenhuis.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)