Tuffo: Dordts beeld voor Zuid-Afrika

Meer dan 5000 uur werk zit erin. 26 maanden lang bouwde kunstenaar Gerhard Lentink in zijn atelier aan de Wijnstraat aan zijn beeld Tuffo. Een enorm beeld, bestemd voor een kunstcentrum in Zuid-Afrika.

Programmamaker Fokko van der Straaten sprak in 2018 met Lentink over de totstandkoming van Tuffo. De kunstenaar laat in het portret zien hoe hij het beeld bedacht heeft en vervolgens tot op detailniveau uitwerkte. Aanstaande zaterdag vanaf 18.00 uur is het portret nogmaals te zien op TV Dordrecht.

Zuid-Afrika
Lentink kreeg de opdracht om een kunstwerk te maken voor het Beautiful Life Building in Zuid-Afrika. Het moest in het trappenhuis komen te hangen en drie verdiepingen overbruggen. "Ik had gelijk het idee dat het een soort duiker moest worden, een man met zijn voeten naar boven en handen naar beneden, om de bezoekers te begroeten."

Om het beeld zo realistisch mogelijk te maken, heeft Lentink foto's gemaakt van een model. "Die kan je niet laten duiken, maar ik heb hem laten staan met zijn armen omhoog." Naar aanleiding van de foto's heeft hij tekeningen gemaakt. Alles onderdelen zijn apart uitgezaagd en vervolgens in elkaar gelijmd. "Het is een groot bouwpakket. Het is een ontmoeting tussen constructie, mathematica en organisch figuur. Dat komt in veel van mijn werk terug."

Afscheid
Na al die uren werk, werd het tijd voor Lentink om afscheid te nemen van zijn Tuffo. Zonder tranen overigens. "Ik neem er graag afscheid van. Het gaat mij om het proces. En het beeld moet onder de mensen komen. En ik krijg dan weer ruimte voor nieuw werk."

www.youtube.com/watch?v=e0EW6pVGVBE&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)