Unieke korstmos in Biesbosch gevonden

In de Biesbosch is een nieuw soort korstmos opgedoken. Dat heeft een speciale naam gekregen: genoteca biesbossie. Voor zover bekend is de Biesbosch de enige plek op aarde waar deze korstmos te vinden is.

"Het is nog nooit waargenomen, dat is bijzonder want er kijken nogal wat mensen naar natuur. Er is inmiddels dus heel veel gevonden en heel veel bekend", legt boswacht Thomas van der Es uit dat de vondst veel over de kwaliteit van het natuurgebied zegt.

"Als je dan toch nog iets nieuws kan ontdekken wat specifiek is voor de Biesbosch, dan zegt dat iets over het Biesboschsysteem. Dat het op wereldschaal uniek is, anders had het wel op meer plekken in de wereld ontstaan."

Al weer twee jaar geleden werd het biesbossie ontdekt, maar nu pas is bekend dat het om een unieke korstmos gaat. Dat komt omdat er na de vondst veel onderzoek is gedaan om te ontdekken om welke korstmos het gaat, vervolgens moet er over gepubliceerd worden voordat de nieuwe soort erkend wordt. "Hij is verzameld en opgestuurd en experts hebben bevestigd dat het een nieuwe soort is voor de wetenschap."

Een korstmos ontstaat tussen het boomschors door een mix van een alg en een mosachtige. Nu de soort ontdekt is blijkt hij in een groot deel van het natuurgebied voor te komen. Het biesbossie is vooral te vinden op droog, zacht, verrot hout van oude, nog rechtopstaande, dode stammen, bij voorkeur van wilgen waarvan de top is afgebroken.

In het Nederlands gaat de korstmos daarom de boeken in als Wilgenschorsteeltje. "Dat is de relatief saaie Nederlandse naam, maar biesbossie is helemaal geweldig. Dat een soort die hier gevonden is en ook alleen hier voorkomt die naam mag dragen tot in de eeuwigheid."

Foto: Bart Horvers

www.youtube.com/watch?v=ShQqejNbEjU

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)