Dordrecht, Netherlands

Veilig eten uit moestuinen rondom Chemours

Eigenaren van moestuintjes in de omgeving van van Chemours kunnen hun geteelde producten gewoon eten en ook kunnen ze slootwater en opgevangen regenwater weer gewoon gebruiken om hun tuintjes te bewateren.
Petra Scheurwater | 27 september 2018 14:57 | Aangepast op 27 september 2018 14:57
Dat is de conclusie uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) naar elf moestuinen in de omgeving van de chemische fabriek. Chemours kwam in opspraak door de uitstoot van de omstreden stoffen PFOA en GenX.

Het bedrijf laat weten de conclusies van het onderzoek te verwelkomen. "Desondanks blijft Chemours oor hebben voor de gevoelens in de samenleving", schrijft het bedrijf in een verklaring.

"Chemours benadrukt dat ze zich onverminderd blijven inzetten voor de onlangs aangekondigde intentie om € 75 miljoen te investeren om zijn uitstoot te verminderen." Het bedrijf heeft toegezegd om in 2020 99 procent minder GenX-stoffen uit te stoten.

Onrust

De stoffen kwamen terecht in lucht, grond en oppervlaktewater. Omdat niet duidelijk was hoeveel van die stoffen terecht kwamen in de omgeving, ontstond onrust over mogelijke gezondheidseffecten van het eten van zelf geteelde aardappelen, groente en fruit.

De Vrije Universiteit raadde eerder af aan inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht om producten uit moestuintjes te eten. Maar het RIVM zei in maart al dat dat wél kan. Het RIVM concludeert nu dat sloot- en regenwater wel zorgen voor hogere concentraties van GenX en PFOA in de geteelde producten, maar niet zoveel dat daardoor gezondheidsrisico's ontstaan.

Irrigatie moestuinen

Het advies om sloot-, en regenwater niet te gebruiken voor irrigatie van moestuinen in de drie gemeentes is daarom ingetrokken. Wel blijft het advies van kracht om niet te veel en te vaak uit moestuinen te eten die binnen één kliometer van de fabriek af liggen.

De drie gemeentes zeggen in een reactie dat het RIVM-rapport duidelijk maakt dat de impact van nieuws over PFOA en GenX groot is. Ze willen daarom dat Chemours de uitstoot ervan tot nul beperkt.

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...