Voorleespret bij Alex thuis

Gezellig samen op de bank een boekje lezen. Voor veel kinderen een bekend ritueel, maar door de komst van tablets en smartphones wordt er steeds minder voorgelezen. En dat kan grote gevolgen hebben voor de taalontwikkeling van kinderen, volgens Stichting Voorlezen.

Daarom is Voorleespret opgezet. Een taalstimuleringsproject voor basisschoolleerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Eén van die kinderen is de vijfjarige Alex. Zijn ouders komen uit Polen. Iedere dinsdagmiddag krijgt hij bezoek van José. Ze is een vrijwilliger van Stichting Voorlezen. Ze leest hem voor en doet spelletjes met hem.
"Het is heel belangrijk, zeker voor kinderen die niet heel sterk zijn in taal, om taal te horen," vertelt José Vingerling. "Alex hoort thuis voornamelijk Pools en voor hem is het belangrijk om ook het Nederlands te ontwikkelen."

In Dordrecht deden al zes scholen mee aan het project Voorleespret. Kortgeleden sloten ook De Albatros en De Fontein zich aan. De eerste twee jaar regelt Stichting Voorlezen alles, daarna pakken de scholen het zelf op.

De resultaten zijn volgens Stichting Voorlezen erg goed. Ilse van Donkelaar: "Van de leraren krijgen we te horen dat de kinderen die voorgelezen worden, beter luisteren en meer meedoen in de klas. "Als je een kind elke dag voorleest, dan kent hij 3000 woorden bij groep 1. Als je dat niet doet, kent hij slechts 1000 woorden."

Stichting voorlezen richt zich niet alleen op kinderen. Eerder startte ze al een project waarbij demente ouderen worden voorgelezen.
www.youtube.com/watch?v=tXwWyF6FJsw&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)