Vuurwerkvrije binnenstad en vreugdevuren in de ban

Burgemeester Kolff heeft een aantal voorstellen gedaan aan de gemeenteraad voor de jaarwisseling in Dordrecht. Hij stelt wijzigingen voor om de binnenstad vuurwerkvrij te maken, een grote vuurwerkshow te geven op de rivier, te stoppen met vreugdevuren en gratis vuurwerkbrillen te geven aan kinderen.

Vuurwerkvrije binnenstad
Al het vuurwerk moet vanaf aankomende jaarwisseling uit de binnenstad verdwijnen, onder meer omdat er in de binnenstad veel historische en monumentale panden staan. Als alternatief komt er in samenwerking met Zwijndrecht en Papendrecht een vuurwerkshow op het Drierivierenpunt is het voorstel aan de gemeenteraad. De show kost zo’n 25.000 euro en wordt gedeeld met Zwijndrecht en Papendrecht.

Eerder werd er al door de Dordtse D66 en de gemeenteraad van Zwijndrecht voorgesteld het vuurwerk gezamenlijk te organiseren op de rivier. Dit ging echter niet door vanwege de hoge kosten.

Lees ook: D66 wil vuurwerk op drierivierenpunt

De voorstellen zijn gebaseerd op gesprekken met de verschillende gemeenteraadsfracties en een onderzoek van het Onderzoekscentrum Drechtsteden. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het plan zal de algemene plaatselijke verordening worden aangepast waarna de wijzigingen worden ingevoerd.

In Dordrecht zijn eerder al vuurwerkvrije zones ingesteld rond zorgcentrums, kinderboerderijen en en winkelcentrums. De burgemeester vind echter niet wenselijk om heel Dordrecht vuurwerk vrij te maken en beperkt zich tot de binnenstad.

Vreugdevuren
De gemeente wil ook dat er wordt gestopt met vreugdevuren. De afgelopen jaren werd er voor twee plekken in de Zeehavenbuurt en Krispijn een uitzondering gemaakt. De hoge kosten van 18.000 euro per vreugdevuur spelen voor het besluit een rol, hierbij zitten de kosten van de brandweer en politie nog niet inbegrepen.

Ook speelt mee dat in 2016 er door de gemeente moest worden ingegrepen nadat de palletstapels te groot waren geworden en gevaar opleverden. Bij het vreugdevuur in Krispijn werden hulpverleners bekogeld, de gemeente besloot dat daar twee jaar lang geen vreugdevuur mocht zijn. Bewoners vroegen daarop aan de gemeente om nooit meer een vreugdevuur toe te staan in de buurt.

Lees ook: Geen vreugdevuur meer in Krispijn

Vuurwerkbrillen
Kinderen van groep 7 en 8 krijgen van de gemeente een gratis vuurwerkbril om de eerste jaarwisseling waarbij ze zelf vuurwerk afsteken veilig te houden.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)