Weer regenboogvlaggen vernield bij expositie

De samensteller voor de expositie No land for Love heeft maandagmorgen aangifte gedaan van brandstichting en vernieling. Zondag is opnieuw geprobeerd een regenboogvlag op de Spuiboulevard in brand te steken. Het is bij deze tentoonstelling de vijfde keer dat de vlaggen voor het oude ANWB-gebouw vernield worden.

Vorige week werden de vlaggen in de nacht van dinsdag op woensdag gescheurd, bespuugd en verbrand. Ook vrijdag gebeurde dat, die dag alleen al drie keer. “Het is ongekend”, zegt Sandro Kortekaas, die de expositie over gevluchte lhbti’ers heeft samengesteld.

“Vrijdag kwam er man vanuit de bus naar de expositieruimte lopen. Hij spuugt op de vlag, terwijl hij me aankijkt. Dat is zo bizar, om te zien dat iemand dat doet.”

De expositie, die tot en met zondag te zien was, trok volgens Kortekaas ook positieve aandacht. Zo werden de teksten naast foto’s in de etalage veelvuldig gelezen, dat maakt het voor hem extra pijnlijk dat het ook zoveel haat oproept.

“Het is zo grof, het raakte me echt. De dingen die wij doen, doen we met veel respect en dat anderen zich zo afreageren op een internationaal symbool. Dat is onbegrijpelijk.”

Door de aangifte hoopt Kortekaas dat de schuldigen zich binnenkort moeten verantwoorden. “Ik hoop dat de Officier van Justitie onderzoek gaat doen. Daarnaast heeft een raadslid van GroenLinks aangegeven er dinsdag in de gemeenteraad aandacht aan te willen besteden. Dat vind ik hartstikke goed, ik woon niet in Dordrecht, maar de politiek moet dit oppakken.”

Burgemeester Wouter Kolff uitte zijn afkeer over de vernielingen op Twitter. "Walgelijk en bespottelijk gedrag", schreef hij. "Ik heb de politie gevraagd hier extra aandacht aan te besteden."

Kortekaas is blij met de afkeur, maar had op meer gehoopt. "Een tweet is toch wel makkelijk. Het is de eerste keer in Nederland dat een regenboogvlag op deze wijze vernield wordt, meerdere keren zelfs. Zijn boodschap had veel krachtiger gekund, door langs te komen en een statement in de pers te maken bijvoorbeeld. Dat vind ik wel een gemiste kans."

www.youtube.com/watch?v=o0JFXeRwqAQ

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)