Weg vrij voor Willem van Oranje

Eindelijk is het zover: Willem van Oranje staat bijna op zijn sokkel op de Hofstraat. Zijn ereplaats is al klaar, maar wanneer de Vader des Vaderlands ook echt te zien is, is nog niet bekend. Mogelijk wordt in september het beeld onthuld.

Een exacte datum is er nog niet omdat de gemeente nog voorbereidingen voor de onthulling treft.

Het had nog al wat voeten in aarde voordat de beslissing viel dat de Vader des Vaderlands een plek krijgt in de stad. De gemeente Dordrecht schreef een wedstrijd uit voor het maken van een beeld van de Vader des Vaderlands.

Ikwillemniet

Twee Dordtenaren startten een paar maanden geleden de petitie met de naam 'Ikwillemniet', tegen de komst van het beeld. De weerstand tegen het beeld heeft te maken met de dood van de Dordtse broers De Witt. Zij waren politiek tegenstander van de stadhouder Willem III. Na een complot van aanhangers van de stadhouder werden ze in 1672 in Den Haag gelyncht.

De uitkomst daarvan werd verwerkt in een motie. Die kreeg acht stemmen in de gemeenteraad, niet genoeg voor een meerderheid. En daarmee ging afgelopen najaar de kogel door de kerk: een meerderheid van de gemeenteraad besloot dat het beeld er komt.

www.youtube.com/watch?v=sXKflj8_UW8

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2019 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)