Dordrecht, Netherlands

Zo zag Dordt er in 1618 uit

Stichting Verborgen Stad heeft een soort 'Google Streetview' ontwikkeld, waarin te zien is hoe de Dordtse binnenstad er uitzag in 1618, het jaar dat in de stad de Synode gehouden werd.
Petra Scheurwater | 31 oktober 2018 17:46 | Aangepast op 31 oktober 2018 17:46
"We hebben nu zes locaties af, maar over twee jaar, als Dordrecht 800 jaar bestaat, willen we alle belangrijke plekken van de Dordtse binnenstad er in hebben", zegt Theo Pronk. De Dordtse historicus wil de geschiedenis op een totaal nieuwe manier laten zien.


Op zaterdag 10 november, als Koning Willem-Alexander de Synode-herdenking komt openen, worden de historische straatbeelden op de website van Verborgen Stad gezet en wordt ook een app gelanceerd, die wandelaars op hun smartphone kunnen installeren.


"Je wandelt bijvoorbeeld over het Scheffersplein van nu en kijkt met je telefoon om je heen om te zien hoe het er hier 400 jaar geleden uitzag", legt hij uit. "En net als bij Google Streetview tik je met je vingertop op het scherm om meer te weten te komen."


De informatie hoe de huizen er destijds uitzagen, maar ook wie er woonden en werkten, haalde Pronk de afgelopen twee jaar op uit allerlei archieven. "Monnikenwerk ja, maar gelukkig hoefde ik dat niet alleen te doen." Dutch Tilt Studio's maakte de historische plaatjes.


Het Scheffersplein blijkt in 1618 geen plein, maar een haven, die trouwens nog steeds onder het huidige plein doorloopt. "Daar, waar nu café De Beurs staat, was toen een brug", laat Pronk op z'n mobieltje zien.


Bij de Groothoofdspoort, in 1618 nog de entree van de stad vanaf het water, is de loop van de Wijnstraat nog wel herkenbaar. Maar het parkeerplaatsje bij de Boombrug, voor Bellevue, was toen nog een haventje. "Hier kwam de veerboot uit Rotterdam aan."


De lancering van de historische streetview is één van de vele activiteiten en evenementen in het kader van Synode 400. Tijdens die bijeenkomst, die een half jaar duurde, ontstond onder meer onze huidige Nederlandse taal, door het besluit om de Statenbijbel te vertalen.

Foto: He Scheffersplein in 1618 (Stichting Verborgen Stad)

Lees ook

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Dat verdient een lintje! Erwin is al 25 jaar vrijwilliger bij de scouting

Het was niet zomaar een zaterdag bij de scouting Willem de Zwijgergroep III voor Erwin Zuidema. Waar...

Schouwburg Kunstmin wil meer jongeren trekken door samenwerking met Gouda en Leiden

De drie cultuur-wethouders van gemeente Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie theaterdirecteuren heb...

Bij deze iftar is iedereen welkom: 'We willen goede daden verrichten'

Linzensoep, gehaktschotel, rauwkostsalade en uiteraard baklava: het was zaterdag goed toeven tijdens...

112-nieuws: hulpdiensten rukken groots uit voor ‘waterscooter’

Politie, brandweer en ambulancepersoneel zijn dit weekend druk geweest met verschillende meldingen i...

Dordtpas wordt vaker gebruikt

Mensen met een Dordtpas hebben het afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van allerlei acties. Ook zij...