‘Dordrecht Pride in 2020 nog hard nodig’

Aanstaande zaterdag zou de Dordrecht Pride plaatsvinden, die is vanwege het coronavirus afgelast. En dat is niet alleen zonde van het feestje. “Pride is nodig totdat de maar eraf gaat”, dat zegt Kevin Rietveld, vrijwilliger bij de Dordrecht Pride. “Ik vind homoseksualiteit prima, maar… Op het moment dat die maar eraf is, dan hebben we de volgende grote stap gezet.” Alhoewel de tolerantie hoog lijkt in Nederland, valt er nog veel te verbeteren.

Zo loopt Kevin nooit hand in hand met zijn man in de stad omdat hij bang is voor de reacties van mensen. “In Nederland kan je nog steeds niet helemaal zijn wie je bent. Er zijn nog steeds dorpen en politieke partijen waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt.”

Vrijheid
Ook voor Vincent van Loon is de Dordrecht Pride belangrijk. “Het betekent voor mij een stukje vrijheid.” Vincent kwam pas op 31-jarige leeftijd uit de kast. Hij voelde zich afgelopen jaar pas vrij genoeg om met vrienden hier openlijk over te praten. “Zo’n Pride is zeker nodig omdat er nog altijd jongeren zijn die gepest worden en soms te maken krijgen met fysiek geweld.”

Angst
Volgens Kevin heerst er vooral een angst voor datgene wat je niet weet. “Mensen die nooit homoseksualiteit in hun omgeving hebben gehad, zullen het ook moeilijk vinden om daarmee om te gaan.” Vincent zegt dat het daarom belangrijk is om erover te praten. “Het is het beste om gewoon het gesprek met iemand aan te gaan en om iemand aan het denken te zetten. Dat hoef je niet te doen door iemand helemaal te overtuigen.”

Verbeteringen
Kevin en Vincent zien de laatste jaren allebei veel positieve ontwikkelingen door onder andere de Pride. “Ik denk dat er in Dordrecht steeds meer acceptatie is. Bijvoorbeeld het regenboogzebrapad dat als een van de weinigen in Nederland nog nooit beklad is. Dordrecht staat open voor iedereen. Dordrecht was een soort ‘meltingpot’ voor alle afkomsten en voor alle culturen en ik denk dat het dat nog steeds is”, vertelt Kevin. Vincent merkt vooral dat de sfeer anders wordt en dat er minder negatief naar homoseksualiteit wordt gekeken.

www.youtube.com/watch?v=HLO4y_QeWuw

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)