‘Een beeld voor de Stadswerven’ bij RTV Dordrecht te zien.

Zondag 29 augustus zendt RTV Dordrecht de documentaire ‘Een beeld voor de Stadswerven’ uit.

Documentairemaker Fokko van der Straaten vatte in februari 2020 het plan op om beeldend kunstenaar Gerhard Lentink met camera en microfoon te gaan volgen bij het maken van een schaalmodel van het het beeld ‘Choëphore’. Dit beeld dat uiteindelijk ruim 20 meter en uit staalprofielen opgebouwd zal worden, zou op de punt van de Stadswerven geplaatst gaan worden.

Lentink begon in zijn atelier in de Wijnstraat in maart 2020 met de daadwerkelijke bouw van het model met een schaal van 1:5. En Van der Straaten begon met zijn camera dit bouwprojecten te volgen waarbij het de bedoeling was om de documentaire te beëindigen op het moment dat het “echte beeld” er daadwerkelijk zou staan. Gaande het filmen werd het onduidelijk of de beoogde locatie, de Stadswerven, wel realiseerbaar werd, en of het beoogde beeld er wel ooit zal komen.
In de documentaire wordt ook dit onderdeel van het bouwproces allemaal gevolgd vanuit het atelier van Lentink. Na ruim zeventien maanden filmen (van der Straaten ging zo’n 15 keer langs in het atelier aan de Wijnstraat) was het schaalmodel van het beeld, wat inmiddels de bijnaam ‘Hanneken van Dordt’ gekregen had, gereed. Dit (voorlopige) eindpunt was voor Van der Straaten rede om de documentaire (voorlopig) af te sluiten en dit resulteert in een 85 minuten durende film.

‘Een beeld voor de Stadswerven’ is zondag 29 augustus vanaf 18.00 uur tot maandag 18.00 uur te zien op TV Dordrecht.

www.youtube.com/watch?v=W9e6tOgnyeM

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)