“Chemours exporteerde illegaal GenX”

14 november 2019 14:23

Minister Van Veldhoven heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat Chemours Dordrecht illegaal GenX-afval zou hebben getransporteerd naar Antwerpen.
GenX behoort tot de kankerverwekkende PFAS-stoffen.

Minister Van Veldhoven heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat Chemours Dordrecht illegaal GenX-afval zou hebben getransporteerd naar Antwerpen. GenX behoort tot de kankerverwekkende PFAS-stoffen.

Gerommel met afval

Het GenX-afval was al eerder naar Italië vervoerd, maar werd daar weer vandaan teruggehaald. Het werd tijdelijk in Dordrecht opgeslagen en vervolgens naar afvalverwerkingsbedrijf Indaver in Antwerpen gebracht. Daarvoor was geen vergunning.
De inspectie Leefomgeving en Transport heeft procesverbaal opgemaakt en er volgt een strafrechtelijk onderzoek.
In de brief van de minister zegt zij dat het nog niet duidelijk is welke maatregelen de autoriteiten in België van zins zijn te nemen.

Chemours is boos

Het bedrijf is boos en zegt: "Wij vervoeren al tijden dergelijk afval naar Antwerpen om het daar te laten vernietigen. Daar hebben we ook gewoon een vergunning voor. Deze lading uit Italië hebben we op die bestaande vergunning uitgevoerd. Achteraf bleek dat er een aparte vergunning nodig was. Dit is een administratieve fout”.

Volgens Chemours wisten alle diensten dat ook deze lading afval naar Antwerpen zou gaan. Het bedrijf begrijpt dan ook niet dat de minister dit aan de kamer meldt.

Minister Van Veldhoven noemde in februari de export naar Antwerpen nog een goede oplossing voor het afval-probleem.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)