Dordrecht, Netherlands

“Twee jaar geen Koningsdag vieren is voor ons geen optie”

Het Oranjecomité is druk bezig met het plannen van de jaarlijkse Koningsdag. Ze willen dat het feest dit jaar wél door kan gaan, en zijn daarom opzoek naar alternatieven. De organisatie is van plan om op de Reeweg of de Spuiboulevard de Oranjemarkt te organiseren. De Oranje Bandshow zou worden verplaatst naar het sportpark op het Halmaheiraplein.
Isabel Pijnappels | 13 januari 2021 17:06 | Aangepast op 13 januari 2021 17:06
Activiteiten in de binnenstad zullen vanwege de dan nog geldende maatregelen geen optie zijn. "Daar zijn de straten veel te smal", vertelt voorzitter Peter van der Leer. Op de Reeweg en Spuiboulevard zijn de straten breder: volgens hem een goed alternatief voor de binnenstad.


Eenrichtingsverkeer

Kramen zouden dan tegen elkaar worden gezet, zodat "even oversteken" naar een andere kraam geen optie is en eenrichtingsverkeer gewaarborgd is. Op de weekmarkt ziet Van der Leer het juist op dat punt nog vaak fout gaan en is daarom van plan om het tijdens Koningsdag anders aan te pakken.

Voor het mogelijk organiseren van de markt op de Reeweg is het Oranjecomité in gesprek met de winkeliersvereniging van die straat. Die zijn enthousiast en willen graag meedenken met het idee.

Oranje Bandshow

Voor de Oranje Bandshow, die op het Statenplein moest worden gehouden, is het sportpark op het Halmaheiraplein een alternatief. De beheerder hiervan heeft het Oranjecomité toegezegd dat organisatie op het sportpark mogelijk is. “Dit is een afsluitbaar terrein, met een tribune waar we eventueel gebruik van kunnen maken. Dat moeten we nog wel navragen want het is een monument, en hij is niet meer in gebruik als tribune. Maar het is een mooi alternatief.”

Ook wordt het stadion van FC Dordrecht genoemd, waar verschillende vakken voor toeschouwers kunnen worden ingericht. De vraag of de show daar kan plaatsvinden, is echter nog niet uitgezet.

Bevrijdingsfeest

Als alternatief voor een Bevrijdingsfeest op het Statenplein, waarvan de organisatie ook in handen is van het Oranjecomité, wordt nog een andere locatie gezocht.

Volgens de voorzitter van het Oranjecomité is er geen andere optie dan Koningsdag 2021 gewoon door te laten gaan. “Twee jaar Koningsdag niet vieren is voor ons geen optie. Je moet de mensen vast houden en het idee levend houden. Als we het nu voor het tweede jaar moeten afschalen, is dat wel heel triest.”

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...