‘Oevers Wantij moeten beschermd blijven’

13 januari 2020 15:28

De gemeente moet meer rekening houden met de natuur bij de nieuwe bouwplannen bij het Wantij. Dat zegt Cor Goosen van Stichting Het Wantij. De organisatie zet zich al jaren in voor het behoud van deze natuur. Maar ze luidt nu de noodklok.

De stichting maakt zich nu vooral zorgen om het gebied bij de Zuidhaven, waar onder meer een jachthaven moet verrijzen. En dat heeft alles te maken met hoe de gemeente omgaat met de (natuurlijke) oevers.

“Aan de overkant kunnen wij zien dat aan beide kanten van bioscoop Kinepolis allemaal betonnen trappen zijn en dat verhaal wordt hier doorgetrokken,” zegt Goosen. “Zelfs voor de haven heb ik nu plannen gezien, dat deze natuurlijke oevers ook betonnen trappen worden. En daar heeft geen dier nog iets te zoeken.”

Mensen realiseren zich volgens Cor Goosen niet voor bijzonder natuurgebied dit is. “Het is uniek, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa.” Het Wantij is een zoetwatergetijdenrivier die in verbinding staat met de Biesbosch. Uit recent onderzoek blijkt dat er 14 bedreigde dier- en plantensoorten leven. Een rapport met de bevindingen is overhandigd aan de gemeente, maar die doet er verder niets mee, volgens Goosen.

De gemeente wil op dit moment niet reageren op de aanteigingen van de stichting; er lopen nog procedures bij de rechter. De stichting heeft op die manier het al voor elkaar gekregen de bouwplannen in een deel van het gebied stil te laten leggen. De natuur zou teveel verstoord worden, oordeelde de Omgevingsdienst.

Stichting Het Wantij is niet tegen de bouwplannen in het gebied op zich, maar vindt ze wel achterhaald. “Wat ons betreft kunnen die bouwplannen gewoon plaatsvinden, maar het kan ook en en,” zegt Goosen. Hij doelt daarmee op een nieuwe manier van bouwen, waarbij ook rekening gehouden wordt met de natuur. Bijvoorbeeld door niet een hele haven te dempen, maar een deel als een kreek over te houden, waar de natuur haar gang kan gaan.

Begin dit jaar presenteert de gemeente wel een visie voor het hele gebied. Daarin wordt ook het behoud van de natuurlijke oevers meegenomen. Dit op aandringen van Groenlinks en D66 die vorig jaar een motie indienden naar aanleiding van opmerkingen van Stichting Het Wantij.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)