Digitale gezondsheidscheck moet drukte in ziekenhuis tackelen

16 oktober 2020 15:13

Wie vanaf maandag het Albert Schweitzer ziekenhuis bezoekt, moet via een computerscherm drie vragen beantwoorden over zijn of haar gezondheid. Het systeem moet ervoor zorgen dat de opstoppingen bij de tent voor de ingang verleden tijd zijn.

“Het is een wat vlotter systeem en het is wat vriendelijker. Je kunt ook even binnen staan, het wordt nu ook slechter weer,” licht directeur Peter van der Meer toe. “We hebben af en toe van die rijen, dat mensen in de kou staan of in de regen. Dat was in het voorjaar toch anders. Toen scheen de zon nog. En dit is ook wat efficiënter. Je kunt als je de vragen hebt beantwoord, dat op je telefoon laten zien: ik heb geen problemen, ik kan gewoon geholpen worden."

De vragen die beantwoord moeten worden zijn: Heeft u of uw begeleider de afgelopen 24 uur: – last van kortademigheid, hoesten of keelpijn, – koorts of neusverkoudheid, – een huisgenoot gehad met een bewezen corona-infectie of een verdenking daarvan? Wie alle vragen met 'nee' kan beantwoorden, krijgt een groen scherm en mag doorlopen. Beantwoord je één of meerdere vragen met ja, krijg je een oranje scherm. Dan moet je dat melden bij een gastheer of -vrouw en krijg je een chirurgisch mondmasker. Bezoekers kunnen de vragen thuis al invullen of in de hal van het ziekenhuis.

Bloedafname

Ook bij de bloedafname wordt één en ander aangepast om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Vanaf maandag moeten mensen die door de huisarts gestuurd worden via een andere ingang het ziekenhuis in. Er wordt een aparte afdeling ingericht. De huidige locatie, grenzend aan de centrale hal, blijft open voor mensen die door een arts in het ziekenhuis gestuurd worden of al onder behandeling zijn.

Hoog ziekteverzuim

Ondertussen worden steeds meer medewerkers ziek. “Daar maak ik me echt zorgen om,” vertelt Van der Meer. “Ik hoop nog steeds dat het minder wordt, maar het is echt een afspiegeling van de situatie buiten het ziekenhuis. Daar stijgt het aantal besmettingen ook”. In de afgelopen 2,5 maand zijn 124 medewerkers positief getest op corona. Het ziekenhuis roept daarom, net als tijdens de eerste coronagolf, mensen met een zorgachtergrond op zich te melden. Ondertussen is er ook overleg met een speciaal uitzendbureau, zodat het tekort aan medewerkers kan worden opgelost.

Afschaling

Gehoopt werd dat reguliere zorg in deze tweede coronagolf gegeven kon blijven worden, maar twee weken geleden werd besloten die toch al af te schalen. Het ziekenhuis kon door de toestroom van patiënten met covid-klachten de drukte niet aan. Hoewel het aantal patiënten nog steeds stijgt, blijft het voorlopig bij de beperkte afschaling van 20% van het totaal aantal behandelingen en operaties, die uitstelbaar zijn.

“Sinds vorige week zitten we nog op dezelfde afschaling. Dat betekent wel dat elke dag nog mensen worden afgebeld die niet geopereerd kunnen worden. Het is nu ook herfstvakantie, dus het was al iets rustiger gepland,”zegt Van der Meer. “De verwachting is wel: als het blijft stijgen in het land, gaat het hier ook weer stijgen, dat we dan weer verder moeten afschalen.”

En dat zou zomaar kunnen want het effect van de landelijke maatregelen die deze week werden aangescherpt, is pas over een paar weken te merken. Het ziekenhuis bereidt zich dan ook voor op nog meer covid-patiënten. Maandag wordt besloten of er nog een aparte covid-afdeling geopend wordt.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)