"De brugweg moet eigenlijk net zoals in New York worden"

26 januari 2021 16:25

Grootse plannen voor de Spoorzone. De nieuwe Spoorzone moet namelijk meer groen bevatten, meer werkgelegenheid gaan bieden en ongeveer 2500 huizen gaan creëren. Dat is de visie die de gemeente samen met architectenbureau Mecanoo heeft ontwikkeld voor het gebied rondom het spoor. En niet alleen het gebied rondom het spoor, ook het station, het Leerpark en het Gezondheidspark en de nieuwe wijk Amstelwijck vallen onder deze grootschalige visie.

Allereerst moet Dordrecht aan de rivier de oude maas een stadse uitstraling krijgen door middel van het Maasterras. ¨Op dit moment is de Spoorzone een soort barriére in de stad”, zegt archictecte Francine Houben van het Mecanoo. Zij vervolgt: ¨Door middel van het Maasterras leg je de stad aan het water en maak je verbinding met de waterbus.”
Wethouder Piet Sleeking vindt het een belangrijke stap voor de toekomst van Dordrecht: "Op deze manier kunnen we van Dordt een complete stad maken."

Brugweg
De brug van Zwijndrecht naar Dordrecht moet meegaan in het meer groen en moet uiteindelijk een autovrije brug worden. Het zou betekenen dat alleen openbaar vervoer er nog overheen mag rijden. ¨We pakken de spoorlijn in en maken er op deze manier een heuvel van¨ legt Houben uit. Dit zou voor minder geluidsoverlast van de trein zorgen. "De brug wordt eigenlijk net zoals in New York, een soort High Line."

Een vernieuwd station
Belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de Spoorzone is de vernieuwing van het station. “Momenteel voldoet het huidige station niet aan de voorwaarden van de NS en Prorail”, zegt wethouder Rik van der Linden. Het station zou ook meer gebruik moeten gaan maken van het stationsgebouw. “Mensen lopen nu als het ware om station naar de perrons”, zegt Houben. “We willen ook het Weizigtpark doortrekken over het station en op deze manier maak je een verbinding met het groene gebied voor het station.”

Extra stations
Tenslotte zullen er in de toekomst ook meer treinstations moeten komen in Dordrecht. “Tussen het Leerpark en het Gezondheidspark om iedereen die daar woont en werkt daar optimaal gebruik van te laten maken", zegt Sleeking. Daarnaast komen er ook nog extra en kleinere stations door middel van zogenoemde lightrailverbindingen: ¨We hopen op deze manier meer mensen in onze eigen stad te behouden¨ vervolgt van der Linden aan.

Volgens Sleeking is er enthousiast gereageerd door de raad en projectontwikkelaars. Maar: “Grootse plannen die jaren, zo niet decennia, kan gaan duren”.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)