Anderhalve meter-maatregel wordt losgelaten, toegangsbewijs voor horeca en kunst en cultuur

Premier Rutte heeft bevestigd dat het coronabeleid op 25 september versoepeld wordt. Zo verdwijnt de verplichting om anderhalve meter afstand te houden. Maar Rutte zei ook dat we nog niet helemaal terug kunnen naar het pre-coronatijdperk. "Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker.

Festivals en sportwedstrijden kunnen weer volop georganiseerd worden, zei Rutte. Maar de horeca blijft tussen 00.00 en 06.00 uur gesloten. Rutte: "Dit raakt vooral de poptempels, discotheken en clubs. We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaren en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren."

Wie naar een concert of sportwedstrijd wil, moet een zogeheten Corona-toegangsbewijs kunnen laten zien. Dat betekent dat je bent getest of gevaccineerd. Of afweerstoffen hebt opgebouwd, omdat je recent corona hebt gehad. Voor een toegangstest hoeft voorlopig geen eigen bijdrage te worden betaald, zei Rutte. Ook komt er volgens de premier extra geld beschikbaar voor gemeenten voor handhaving van de regels.

Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte de premier. "We zijn er niet op uit deze maatregel voor altijd in te voeren. Op 1 november komt er een nieuw OMT-advies en dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen."


Foto: Jordy Nijenhuis

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)