Burgemeester vindt afvaldump voor Stadskantoor een 'onsmakelijke actie'

10 december 2018 16:27

"Een onsmakelijke actie, al begrijp ik dat mensen in de omgeving van het Leger des Heils de overlast daar helemaal zat zijn." Dat is de reactie van burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht op het dumpen van afval voor de deur van het Stadskantoor.

Maandag in alle vroegte gooiden bewoners van het Kasperspad al het afval, dat ze de afgelopen dagen verzameld hadden in hun buurt, voor de deur van het Stadskantoor aan de Spuiboulevard. Zo uitten zij hun onvrede over de uitbreiding van het Leger des Heils, aan het Kromhout.

Flesjes bier, afhaalmaaltijden, zakjes, een oud matras; er werd door de bewoners afgelopen weekeinde van alles verzameld in de buurt. "Het is een hele berg", zegt actievoerder Klaas de Vries. "Ondanks dat het Leger des Heils in de buurt is, slapen hier geregeld mensen buiten in de bosjes."

Dubbele diagnose
Om extra te benadrukken dat de buurt de overlast van de zwervers zat is, hebben ze besloten het afval voor de deur van het Stadskantoor te dumpen. "Het zijn niet meer de zwervers van vroeger uit de tijd van Majoor Bosshardt, maar het zijn vaak klanten met een dubbele diagnose", zegt Klaas. "Ze zijn bijvoorbeeld én verward én verslaafd."

Volgens Klaas veroorzaken deze mensen veel overlast in de buurt. "Er zijn zelfs mensen voor verhuisd. Laatst is iemand bij de nek gegrepen en liep er iemand met een mes bij een bewoner de keuken in. Dat soort taferelen spelen zich al jaren af bij ons in de buurt."

Optreden
Voor burgemeester Kolff zijn de signalen niet nieuw. "We weten dat de mensen in die buurt overlast ervaren en we doen er alles aan om dat te beperken. De gemeente doet dat met politie, de mensen van Handhaving en het Leger des Heils zelf."

Volgende week sluit de dagopvang, aan de Dubbeldamseweg Zuid, en verhuist dan naar het Kromhout, waar nu ook al de nachtopvang zit. Burgemeester en wethouders hebben al gezegd, dat ze die verhuizing niet tegen houden. Het bestemmingsplan staat de uitbreiding toe en de gemeente en het Leger des Heils verwachten juist minder overlast voor de buurt.

Rondzwerven
De bewoners vrezen juist dat de overlast alleen maar erger wordt. "Uitbreiden naar dagopvang betekent meer cliënten", legt Klaas uit. "We zien ook nauwelijks dat het Leger des Heils zoden aan de dijk zet. Als ze onderdak wordt geboden en ze 's ochtends weer de deur uit worden gezet, gaan ze vervolgens door de buurt rondzwerven."

De bewoners in de omgeving van het Leger des Heils zien liever dat de daklozenopvang gedecentraliseerd wordt. "Niet alles op één hoop in één volksbuurtje bij elkaar proppen. Dat is vragen om ellende."

Gemeenteraad
Dinsdagavond gaan de actievoerders inspreken bij een commissievergadering van Dordtse raadsleden. "Wij gaan daar nogmaals ons zegje doen en hopen dat er echt iets aan deze ellende gedaan wordt."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)