Dordrecht, Netherlands

Burgemeester vindt afvaldump voor Stadskantoor een 'onsmakelijke actie'

"Een onsmakelijke actie, al begrijp ik dat mensen in de omgeving van het Leger des Heils de overlast daar helemaal zat zijn." Dat is de reactie van burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht op het dumpen van afval voor de deur van het Stadskantoor.
Petra Scheurwater | 10 december 2018 16:27 | Aangepast op 10 december 2018 16:27
Maandag in alle vroegte gooiden bewoners van het Kasperspad al het afval, dat ze de afgelopen dagen verzameld hadden in hun buurt, voor de deur van het Stadskantoor aan de Spuiboulevard. Zo uitten zij hun onvrede over de uitbreiding van het Leger des Heils, aan het Kromhout.


Flesjes bier, afhaalmaaltijden, zakjes, een oud matras; er werd door de bewoners afgelopen weekeinde van alles verzameld in de buurt. "Het is een hele berg", zegt actievoerder Klaas de Vries. "Ondanks dat het Leger des Heils in de buurt is, slapen hier geregeld mensen buiten in de bosjes."


Dubbele diagnose
Om extra te benadrukken dat de buurt de overlast van de zwervers zat is, hebben ze besloten het afval voor de deur van het Stadskantoor te dumpen. "Het zijn niet meer de zwervers van vroeger uit de tijd van Majoor Bosshardt, maar het zijn vaak klanten met een dubbele diagnose", zegt Klaas. "Ze zijn bijvoorbeeld én verward én verslaafd."

Volgens Klaas veroorzaken deze mensen veel overlast in de buurt. "Er zijn zelfs mensen voor verhuisd. Laatst is iemand bij de nek gegrepen en liep er iemand met een mes bij een bewoner de keuken in. Dat soort taferelen spelen zich al jaren af bij ons in de buurt."


Optreden

Voor burgemeester Kolff zijn de signalen niet nieuw. "We weten dat de mensen in die buurt overlast ervaren en we doen er alles aan om dat te beperken. De gemeente doet dat met politie, de mensen van Handhaving en het Leger des Heils zelf."

Volgende week sluit de dagopvang, aan de Dubbeldamseweg Zuid, en verhuist dan naar het Kromhout, waar nu ook al de nachtopvang zit. Burgemeester en wethouders hebben al gezegd, dat ze die verhuizing niet tegen houden. Het bestemmingsplan staat de uitbreiding toe en de gemeente en het Leger des Heils verwachten juist minder overlast voor de buurt.


Rondzwerven

De bewoners vrezen juist dat de overlast alleen maar erger wordt. "Uitbreiden naar dagopvang betekent meer cliënten", legt Klaas uit. "We zien ook nauwelijks dat het Leger des Heils zoden aan de dijk zet. Als ze onderdak wordt geboden en ze 's ochtends weer de deur uit worden gezet, gaan ze vervolgens door de buurt rondzwerven."

De bewoners in de omgeving van het Leger des Heils zien liever dat de daklozenopvang gedecentraliseerd wordt. "Niet alles op één hoop in één volksbuurtje bij elkaar proppen. Dat is vragen om ellende."


Gemeenteraad

Dinsdagavond gaan de actievoerders inspreken bij een commissievergadering van Dordtse raadsleden. "Wij gaan daar nogmaals ons zegje doen en hopen dat er echt iets aan deze ellende gedaan wordt."

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...