Buurtbewoners genieten van heropening buurthuis na corona: 'bijna zoals voorheen'

Maandenlang was het stil in buurthuis Bij Bosshardt. De ontmoetingsplek was dicht of alleen open op afspraak. Nu is iedereen weer welkom voor een lekkere bak koffie en een donut. Daar zijn zowel het buurthuis op de Bankastraat als de buurtbewoners blij mee. Toch is er nog geen sprake van het 'oude normaal' voor elke buurtbewoner.

"We hebben gemerkt dat er heel veel behoefte is aan contact onderling", zegt Marco Oudshoorn van het Leger des Heils. "Het leuke is dat je in zo'n buurthuiskamer elkaar ontmoet en dat je toch samen aan de koffie zit. Natuurlijk op een veilig anderhalve meter afstand. Maar we zijn ontzettend blij dat we weer open mogen. Dat horen we ook van de mensen die komen."

En daar heeft Marco gelijk in. "Eerlijk is eerlijk, ik zit hier gewoon te genieten", zegt een lachende dame. Ook Henk-Jos van Leeuwen, medewerker Bij Bosshardt, straalt in het buurthuis. "Iedereen is gewoon vrolijk", zegt hij.

Angst
Ondanks de feestelijke heropening , verschijnen nog niet alle buurtbewoners Bij Bosshardt. Sommige buurtbewoners zijn namelijk nog bang voor corona en verlaten hun huis daarom alleen voor noodzakelijke activiteiten.
"Ik ben wel benieuwd of mensen daar echt weer los van kunnen komen en over die drempel komen", laat Henk-Jos twijfelend weten. "We hebben wel met de mensen contact gehouden, en iedereen zegt: 'nou het lukt me wel. Het gaat wel'. Iedereen kruipt een beetje in z'n schulp maar het is juist zo goed om nu weer meer in contact te komen met elkaar."

Dilemma
De coronamaatregelen zorgden voor lastige dilemma's bij Marco. "Mensen die wellicht vaak alleen zijn, wil je juist achter de voordeur weghalen en ze met andere mensen in contact brengen. Door de corona moesten we zeggen: 'blijf vooral thuis'. Dat is eigenlijk de tegenovergestelde beweging. We willen mensen heel graag juist betrekken."

Een dame vindt het heel fijn dat dit nu weer mogelijk is: "Het is hier zo gezellig hè. Het is zo fijn."

Bijna zoals voorheen
Henk-Jos geniet ervan dat de buurtbewoners weer samenkomen Bij Bosshardt. "Ik sprak net een buurtbewoner, Hans. Die was vanochtend gelijk voor het eerst weer wezen sporten. Dat is echt z'n vaste ritueel: 's morgens sporten en dan hier aanschuiven, een bakkie doen en mee-eten. Dat voelt alweer helemaal alsof het is zoals het was."

www.youtube.com/watch?v=MiLpuRTsCLI

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)