CDA wil sneller actie tegen woningspeculanten

13 oktober 2021 17:00

Het CDA wil dat de gemeente sneller op gaat treden tegen woningspeculanten. De christendemocraten willen dat per 1 januari kopers verplicht worden zelf in een woning te gaan wonen en deze niet voor veel meer doorverkopen of verhuren tegen een hoge huur.

Nu er bijna geen woningen beschikbaar zijn, worden huurders steeds vaker in de armen gedreven van woningspeculanten die nieuwe of bestaande goedkope woningen opkopen. Deze worden dan snel opgeknapt en weer verhuurt in de vrije sector. Het CDA zegt dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om dit snel een halt toe te roepen en biedt het college daarvoor in een notitie handreikingen. Aanvankelijk zou de partij met een initiatiefvoorstel komen, maar dat heeft een veel te lange procedure nodig. Het is daarom een notitie met tips geworden.

Wachten op wetgeving
Wethouder Stam heeft al eerder laten weten dat invoering van een anti-speculatiebeding voor nieuwbouwwoningen redelijk snel ingevoerd kan worden, maar dat dit voor bestaande bouw ingewikkelder is. Daar moet speciale wetgeving voor komen en die hoeft alleen nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Stam zegt de notitie te gaan bestuderen en waar mogelijk de informatie te zullen gebruiken. Hij denkt, zeker voor nieuwbouwwoningen, per 1 januari met regelgeving te zullen komen.


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)