College niet akkoord met doorbraak tuinmuur: kunstenaar op zoek naar alternatief

15 september 2021 14:44

Het college van burgemeester en wethouders heeft de knoop doorgehakt: het hek van de museumtuin wordt niet gesloopt. Zo staat in een persbericht van de gemeente. Het college volgt hiermee de Rijksdienst die maandag een negatief advies gaf voor het slopen van de muur. Kunstenaar Edward Clydesdale Thomson moet met een ander plan komen voor het project 'Rivier, Boot, Stad'.

Het college geeft aan deze ingreep als een grote aantasting van de monumentale muur te zien. "De gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie is wel positief over het plan, maar geeft daarbij wel enkele aanbevelingen mee. De commissie vraagt onder meer naar een onderzoek voor de ingreep, waarbij meer van de originele muur kan blijven staan. Het college heeft beide adviezen bestudeerd en uiteindelijk het advies van de Rijksdienst het zwaarst laten wegen."

De afgelopen maanden kwam er veel kritiek over het kunstproject. Meerdere raadsleden en Dordtenaren waren verbaasd over het feit dat de monumentale muur zomaar gesloopt zou worden. "Er kwamen behoorlijk wat protesten aan het eind van het hele traject", geeft wethouder Piet Sleeking toe.

Lees ook: Raadsleden roeren zich in discussie over weghalen van stukje monumentale muur voor kunstproject

Sleeking vindt het nog steeds een bijzonder en waardevol project; "Maar de impact van dit ene onderdeel hebben we onderschat. Ik ga er van uit dat de kunstenaar met een goed alternatief komt, zodat het project alsnog verder kan."

De directeur van het Dordrechts Museum gaat met de kunstenaar in gesprek over een aangepast voorstel. "Het kan zeker zo zijn dat onze oplossing precies zo radicaal wordt als dit plan."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)