College wil terrasbelasting voor Dordtse horeca schrappen

Dordtse ondernemers hoeven over de resterende maanden van 2020 en over het eerste kwartaal van 2021 geen terrasbelasting te betalen. Althans, dat is het voorstel van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad. Het schrappen van terrasbelasting gold al voor de afgelopen periode, maar wordt in het nieuwe voorstel verlengd tot april 2021. 

Ook wil het gemeentebestuur dat de ondernemers niet betalen voor de aanvragen die ze hebben gedaan om hun terras tijdelijk te verruimen en hoeft er over die uitbreiding geen belasting te worden betaald. Op deze manier wil de gemeente de horeca-ondernemers tegemoet komen omdat de coronamaatregelen vooral horecaondernemers treffen.

“De zwaarste maatregelen ten aanzien van de horecaondernemers vinden plaats in 2020 en zullen na-ijlen in 2021. Dat is de reden dat u wordt voorgesteld de heffing van precariobelasting van terrassen (banken, stoelen, tafels, tochtschermen en dergelijke) te beperken tot de periode van 1 april tot en met 30 september 2020 en vanaf 1 april 2021", valt te lezen in het raadsvoorstel van het gemeentebestuur.

Positieve reacties
Raadslid Rolin den Heijer heeft zich hard gemaakt voor het voorstel. "Ondernemers staan op dit moment voor hele grote uitdagingen. In de horeca wordt heel hard gewerkt om te overleven, laten we die ondernemers nu ondersteunen door ze ruimte en verlichting te geven door deze belasting nu te schrappen."

Ook Melanie Schmidt van restaurant FINN'S is blij. "We hebben een hoop vaste lasten die gewoon doorgaan, dus dit is heel fijn. Heel attent van de gemeente."

Gemeente mist inkomsten
Door het kwijtschelden van de belasting loopt de gemeente 69.000 euro aan belastinginkomsten mis. De gemeente verwacht dit bedrag op te vangen met de corona-tegemoetkoming van de landelijke overheid. Maar zelfs als die tegemoetkoming uiteindelijk niet doorgaat, dan nog zou Dordrecht dit nieuwe voorstel aan moeten nemen, vindt Rolin den Heijer.

"Wij vinden een levendige stad met goede, leuke horeca-ondernemers ontzettend belangrijk voor Dordrecht. Straks is corona misschien voorbij, hebben we op onze handen gezeten, hebben we het misschien kapot laten gaan en dan zou je je toch eeuwig voor je kop willen slaan dat je dit niet hebt gedaan?"

Voorstel behandelen
De gemeenteraad moet met het voorstel nog instemmen. Dat staat vermoedelijk voor de eerst volgende gemeenteraadsvergadering op de agenda.

www.youtube.com/watch?v=IHP5CxSUjSs

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)