Dordrecht, Netherlands

COLUMN: De Dordtse binnenstad was een vicieuze cirkel

Deze column is geschreven door Arthur Attasio. Een van de drie mannen van de Goed Verhaal, Lekker Podcast.“Zullen we even gaan wandelen?”, vraag ik aan mijn vriendin terwijl ik mijn laptop dichtklap en het blauwe licht van het scherm uit mijn ogen wrijf. Het antwoord is, net zoals het rondje dat we lopen, altijd hetzelfde. Via de Grotekerksbuurt begeven we ons naar de Pottenkade om vervolgens de hele Voorstraat uit te lopen en via de Kuipers- of de Wolwevershaven terug naar huis te keren.
Alka Goos | 3 april 2021 09:00 | Aangepast op 3 april 2021 09:00
Omdat we dit al een jaar doen hebben we heel wat dromen zien komen en zien gaan. De lege panden op de Voorstraat lijken meer dan eens te zuchten wanneer er voor de zoveelste keer een nieuw gat in hun muren wordt geboord en zij onderdak moeten bieden aan mensen die tegen beter weten in hun inboedel uitstallen. Ook ik zucht soms, denkend aan de uitzichtloze situatie waarin we als individu, maar soms ook als stad, lijken te zitten.

Wanneer we op het Scheffersplein lopen en ik haar voor de zoveelste keer vertel dat het eigenlijk geen plein maar een brug is, wordt mijn aandacht getrokken door een ronddraaiende blauwe plumeau. De plumeau komt bij elk rondje dat hij maakt tegen een tandartsstoel aan en wordt vergezeld door roodwitte linten die aan een ventilator zijn vastgemaakt.

“Hier haalden we toch altijd zo’n veel te dure smoothie en een broodje met kruidenroomkaas?”, zeg ik terwijl ik de etalage aandachtig bekijk. Mijn vriendin lacht en wijst naar de stickers rechtsonder. “Etalage.art. Wat zou dat zijn?” Enthousiast als ik ben wanneer ik (minimaal een deel van) mijn eigen naam tegenkom, zoek ik het op.

Etalage.art is een project van SBK (Stichting Beeldende Kunst), DOOR en Iconoclash om de leegstand in onze historische binnenstad een doel te geven. Het cijfer 1 op de etalage doet vermoeden dat er meer etalages zijn. Na het zien van een ijzeren cactus, een halve schedel, bruistabletten waar (alweer) een deel van mijn naam opstaat en een dode man met voor hem een onthoofde duif, zetten we onze tocht voort. Een rondje om de V&D heeft de vicieuze cirkel doorbroken en geeft niet alleen mij, maar ook de rest van de stad, hoop op een betere tijd.

De Goed Verhaal, Lekker Podcast is te vinden op Spotify. Volg de podcast ook op Instagram en Facebook: @goedverhaallekkerpodcast. Deze zaterdag een extra bijzondere aflevering. Deze is namelijk opgenomen in het oude V&D gebouw. 

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...