Dordrecht, Netherlands

COLUMN: Dordrecht, een plaatje

Deze column is geschreven door Rowan Siskens. Een van de drie mannen van de Goed Verhaal, Lekker Podcast.Tweede Paasdag viel er sneeuw want april doet wat ‘ie wil. Het tekent het afgelopen jaar waarin feestelijkheden zijn ondergesneeuwd door een of andere epidemie. De naam is mij even ontschoten. Zo ook het feit dat deze prachtige stad 800 jaar bestond. Hier stonden allerlei fantastische feestelijkheden voor op de programmering die helaas niet door konden gaan. Dat vind ik jammer en daarom wilde ik even stilstaan bij alles wat er wél is gedaan ter gelegenheid van 800 jaar stad. Overigens valt het nog te betwisten of Dordrecht nu pas 800 jaar oud is en of Dordt niet al veel eerder een stadse nederzetting was. Die discussie laat ik aan de bevlogen historici van deze stad.
Alka Goos | 10 april 2021 09:00 | Aangepast op 10 april 2021 09:00
Wat is er dan allemaal gebeurd ter ere van Dordrecht 800 jaar stad? Ik heb vernomen dat er 800 bomen zijn of worden geplant langs de N3. We zijn op zoek gegaan naar het oudste pand van Dordrecht want dat is kennelijk niet het Zeepaert uit 1495 aan de Wijnstraat 113. De gebroeders De Witt, Ary Scheffer, Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol gluren om een hoekje in de Voorstraathaven. Het kunstproject de Waarnemer van Dordrecht ging onverminderd door. Je stond immers toch op grote hoogte, in quarantaine, op het Energiehuis. Mijn vrienden en collega’s van Goed Verhaal, Lekker Podcast hebben voor u ook de stad nog waar mogen nemen. De beschrijvingen van alle waarnemers zijn gebundeld in een boek en naar verluidt is er maarliefst één zin van Michiel gepubliceerd: “Ik zag een pizza bezorgd worden volgens de richtlijnen van het RIVM.” 


Er zijn overigens talloze andere spullen en dingen die bezorgd kunnen worden naar aanleiding van 800 jaar stad. Op de VVV webshop staan onder andere notitieblokken, lampen, brillenkokers. Zelfs magneten, maar op mij hebben die producten geen aantrekkingskracht.

Het mooiste initiatief vind ik toch wel het plaatjesboek, historisch correct of niet. Dat zijn normaal dingen voor kinderen maar het zijn nu de ouders die fanatiek sparen om alle informatie over Dordrecht te vergaren. Via Facebook worden er, niet geheel volgens de richtlijnen van het RIVM, illegale ruilmomenten georchestreerd. Dat vind ik geweldig. Ik stel me voor dat er dranghekken voor de uitgang van de Plus en de Albert Heijn staan en het nu de ouders zijn die elkaar daar verdringen en vragen: “Mevrouw, mevrouw, heeft u nog 800 Jaar Stad plaatjes?”

Er zijn overigens ook legale ruilformulieren in omloop waarmee tot 26 april vrijwel contactloos kan worden geruild in de deelnemende winkels. Welnu, ik hoop dat het iedereen lukt om zijn boek vol te krijgen want deze stad met zijn markante inwoners, rijke historie en geweldige activiteiten is met recht een plaatje.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

'Ook NAC-supporters genoten stiekem van FC Dordrecht'

De Dordtse wondertrein blijft maar doordenderen. Ondanks een stroeve start (en een merkwaardig incid...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Onderwijsmuseum zoekt kinderen voor kinderbestuur

Hoe maak je een museum aantrekkelijk voor kinderen? Om daar een antwoord op te krijgen, zoekt het Na...