Directeur Albert Schweitzer Ziekenhuis stuurt open brief naar minister over oneerlijke coronabonus

Peter van der Meer, bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, roept minister Hugo de Jonge op om de coronabonus voor het zorgpersoneel aan al het personeel uit te keren. Met de huidige regeling valt een derde van het zorgpersoneel buiten de boot en dat is volgens de directeur niet eerlijk. "Echt iedereen heeft meegewerkt aan de coronazorg."

Hugo de Jonge beloofde het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro voor hun inzet tijdens de coronaperiode. Van der Meer noemt dat 'een genereus gebaar, een mooi gebaar en mijns inziens een terecht gebaar'. Maar de directeur vindt het ook een 'onvolledig gebaar' omdat niet al het zorgpersoneel recht heeft op de bonus. 


Iedereen hielp mee
"Artsen, verpleegkundigen en schoonmakers op de IC en de corona-afdelingen stonden weliswaar op de voorgrond in de media en in de waarneming van het publiek. Maar welke deur ik in het ziekenhuis ook opende, overal waren achter de schermen collega's bezig om met een onbeschrijflijk verantwoordelijkheidsbesef, op de gekste tijden volledig buiten hun comfortzone maar onvermoeibaar de coronazorg en alles daaromheen te faciliteren." Van der Meer benoemt in zijn brief onder andere de inzet van vastgoedmakelaars, ICT´ers, medische technici, kantoorpersoneel, roosteraars en de facilitaire dienst.

"Geen enkele afdeling, geen enkele collega heeft in die bijzondere coronatijd geen bijzondere daad verricht. Velen gingen daarbij over hun eigen grenzen heen. Toch werd er niet geklaagd, ook niet over de risico's die we met z'n allen liepen."

Onmogelijke beslissing
De directeur geeft aan dat het daarom onmogelijk is om te beslissen wie de bonus 'verdient' of 'niet verdient'. "Wat betekent het voor het moreel en de motivatie wanneer je behoort tot de pechvogels die niet beloond worden, terwijl je maanden aan een stuk alles gegeven hebt voor de patiënten en voor de continuïteit van zorg, direct of indirect? Uitleggen dat iemand in een wat meer 'onzichtbare' functie achter het net vist, alleen omdat hij of zij 'niet het goede takenpakket' heeft, dat lukt me niet."

Peter van der Meer roept Minister Hugo de Jonge daarom op om niemand uit te sluiten. "Beloon alle functies en laat daarmee zien dat u iedereen evenveel waardeert voor de geleverde topprestaties."

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)