Dordrecht herdenkt volgend jaar 600 jaar St. Elisabethsvloed

09 oktober 2020 15:56

Het is in 2021 precies 600 jaar geleden dat de St. Elisabethsvloed plaatsvond. Een groot deel van Dordrecht werd toen overstroomd. De gemeente wil deze gebeurtenis uitgebreid herdenken.

De gemeente trekt €500.000 uit om de overstroming te herdenken. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een vlottenbouwwedstrijd en een vloedschottenfestival. Eén keer per jaar worden die vloedschotten al getest, vertelt Sleeking: “Dat doen we om de kering van de Voorstraat nog 30 centimeter te verhogen. Dat willen we gaan combineren met een lichtfestival in de binnenstad.”

Zo erg als in 1421 zal het niet meer worden, maar waterveiligheid blijft belangrijk voor de gemeente. “We zijn continu in overleg met de overheid en de waterschappen om te voorkomen dat de stad ooit weer overstroomt. We kijken op dit moment ook naar de Staart, want mocht zich er toch een situatie met hoog water voordoen, dan willen we een zelfredzaam eiland zijn.” De Staart is buitendijks en hoger dan de stad, en zou daardoor geschikt zijn om de bevolking naartoe te evacueren.

Ook bij het nog te bouwen nieuwe Stadskantoor wil de gemeente een deel van het gebouw geschikt maken als opvanglocatie. Daarvoor ontvangt de gemeente subsidie van de overheid. “Zij zien dit als een goed voorbeeld van hoe steden kunnen omgaan met dit soort noodsituaties.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)