Dordrecht speelt een rol in 'In Holland staat een kerk'

31 oktober 2017 10:40

Dordrecht is te zien in de eenmalige televisiespecial ‘In Holland staat een kerk’, die vanavond ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie wordt uitgezonden.

Schrijver Tommy Wieringa bracht samen met Andries Knevel een bezoek aan de Grote Kerk. Daar las hij vanuit de preekstoel voor uit de Statenbijbel.

Dordrecht heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de protestantse geloofsbelijdenis. Tijdens de Synode van Dordrecht (1618-1619) probeerde men een eind te maken aan de controverse tussen remonstranten en contra-remonstranten. Het geschil tussen de twee groepen dreigde destijds de maatschappij te verdelen.

De Synode veroordeelde de geloofsleer van de remonstranten als ketterij en verplichtte de Remonstrantse predikanten om de zogenaamde Acte van Cessatie te ondertekenen. Zij werden zo gedwongen om van het domineeschap af te zien. Toen de predikanten weigerden, werden zij opgedragen de Republiek te verlaten.

De Statenbijbel gold eeuwenlang als de standaardvertaling van de bijbel en had zodoende een aanhoudende uitwerking op het Standaard Nederlands.

Het televisieprogramma begint direct na het journaal van 20.00 uur en wordt uitgezonden door de EO.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)