Dordrecht vuurwerkvrij?

Bijna 40.000 euro schade en veel meldingen van overlast en geweld. Dat is de balans van de afgelopen jaarwisseling. "Dat is triest", vindt burgemeester Wouter Kolff. Maar in vergelijking met voorgaande jaren valt het mee. Het schadebedrag is flink gedaald en ook het aantal meldingen neemt al jaren af. Maar wat wordt het nieuwe beleid van de gemeente rondom de festiviteiten van Oud- en Nieuw?

Dinsdagavond was het de beurt aan de raadsleden om hier hun mening over te geven. De burgemeester moet in de zomer met een plan komen waarin de regels rondom vuurwerk en vreugdevuren worden vastgelegd. En vroeg om input.
Net als de inwoners van Dordrecht staan veel partijen, en zelfs raadsleden binnen de partijen, wat dit betreft lijnrecht tegenover elkaar. GroenLinks ziet het liefst al het consumentenvuurwerk verdwijnen, terwijl Ronald Portier (SP) en Jacqueline van den Bergh (PvdA) toch echt zelf vuurpijlen willen blijven afsteken. "Je kunt dit niet ook nog van de burgers afnemen. Het is een hele mooie traditie en die willen we graag handhaven," aldus Portier.

Daarom wordt er in de raad vooral gezocht naar een gulden middenweg. Uitbreiding van vuurwerkvrije zones kan op veel steun rekenen, zelfs op die van GroenLinks. Een gemeentelijke vuurwerkshow op het Drierivierenpunt is een optie, al vraagt Beter voor Dordt zich wel af wie dat gaat betalen.

En dan de vreugdevuren. Is dat nog wel van deze tijd? Ook een punt waarover de burgemeester een oordeel moet vellen. Kolff: "Op zich is dat vuur afgelopen jaar goed verlopen. Maar aan de andere kant merken we uit een enquete dat het draagvlak en acceptatie ervan niet zo groot zijn en de behoefte ook niet. Maar met het nodige waarborgen is dat goed verlopen. Ik ga me daar de komende tijd op beraden, hoe we daar in de toekomst mee om zullen gaan."

Grote veranderingen zullen waarschijnlijk uitblijven. Een volledig vuurwerkvrije stad is volgens de raad en de burgers niet wenselijk en ook niet te waarborgen.

www.youtube.com/watch?v=TkDERYRL9JM

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)